Поредно шоу устроиха по време на тв дебат снощи в Детроит републиканци, кандидати да се преборят с конкурентите си съпартийци и наесен да се втурнат в битката за Белия дом.

Марко Рубио призова Доналд Тръмп да прекрати практиката си една от фирмите му да произвежда облекло в Китай и Мексико. Тръмп се представял за закрилник на американския трудов пазар, а на практика го ощетявал.

Тръмп замълча, последва призив от Рубио:

“Доналд, отговори най-сетне!”

Отговорът:

“Не се притеснявай, дребосък такъв!”

“Сега пак подхваща онази работа с “малкия Марко”. Винаги, когато се поставят специфични въпроси, той прибягва към обиди”, отвърна Рубио.

“Нямай грижа, малък Марко. През целия си живот не си назначил и един човек на работа”, изригна Тръмп. Явно изнервен, той продължи, вдигайки ръце: “Рубио ме обвини, че ръцете ми били малки. Погледнете тези ръце. Той така го каза, като че ли и нещо друго ми било малко. Гарантирам ви, че там няма проблем.”

Публиката се стъписа от подобна вулгарност.

“Ако номинираме Доналд, ще преживеем една тежка есен на нападки срещу нас. Доналд, научи се да сдържаш нервите си. Знам, че ти е трудно, но просто си поемай въздух”, провикна се Тед Круз.

“Дишам”, лаконичен бе Тръмп.

И аз ще кажа нещо, когато двамата (Круз и Тръмп – б. р.) приключат с йогата”, пошегува се Рубио.

И го каза. В света царял пълен хаос, нуждаел се от лидерството на САЩ и от американската военна мощ.

Сенаторът от Флорида Рубио се обърна към Тръмп:

“До този момент не си отговорил на нито един съществен въпрос, отнасящ се до външната политика. Вместо това хвалиш Владимир Путин.”

Тръмп контрира:

“Напълно погрешно! Путин изрече прекрасни неща по мой адрес. По този повод попитах не би ли било чудесно да се разбираме добре с Русия? За жалост никой не ме последва.”

През декември Тръмп пък изрече по адрес на Путин:

“Той поне е лидер, какъвто ние нямаме.”

И снощи Тръмп се обяви за сътрудничество с Москва:

“Може би Русия би ни помогнала да се избавим от “Даеш”.

Повдигнат беше и въпросът за политическото убежище, дадено от Русия на бившия американски разведчик Едуард Сноудън. Според Тръмп той трябвало да бъде предаден на САЩ, но политиката на Барак Обама била такава, че не само Русия, а и светът престанали да изпитват уважение към САЩ.

“Сноудън е бил шпионин и ние сме длъжни да го върнем в страната. Ако Русия би изпитвала уважение спрямо САЩ, то тя незабавно би ни го върнала”, обяви Тръмп.

Той се врече, че ако станел президент, щял да държи здраво армията на свое подчинение. С военна сила щял да сломи и терористите от “Даеш”:

“Те няма да се откажат да обезглавяват невинни хора. Имаме работа с истински животни. По природа аз съм лидер, такъв и ще си остана. Военните ще ми се подчиняват”, добави Тръмп.

По време на тв дебата той нарече сенатора от Тексас Тед Круз “лъжеца Тед”, Рубио пък никой не би избрал дори да лови бездомни кучета.

Наблюдатели определиха тв дебата, излъчван по Фокс нюз, като смесица между замеряне с кал и сапунка. Според тях загубилият снощи е Доналд Тръмп, но той не за пръв път бил сразяван, а впоследствие отново се възправял.

Косвено в надпреварата за Белия дом се включи и бившият кандидат президент Мит Ромни. Той открито застана срещу Тръмп и го нарече лъжец, алчен тип, мразещ жените и безкрайно вулгарен.

"Преди години Ромни не успя да стане президент. Тогава ме молеше за подкрепа. Ако му бях казал: "Падни на колене, веднага щеше да се сгъне, само и само да му дам някой и друг долар за кампанията", контрира милиардерът.