Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НИКОЛАЙ ЦЕКОВ

В навечерието на тазгодишното честване на българския национален празник руското Външно министерство отново не пропусна да припомни на българите за амнезията им по отношение на тяхната “двойна освободителка” Русия, която ги е спасила и от османско владичество, и от фашизма. Реториката на Кремъл, която потъпква всички правила за дипломатичност и елементарна коректност, срещна в София неочакван опонент. Пред Дойче Веле посланикът на Украйна Микола Балтажи, който е доктор на историческите науки, цитира многобройни източници, които разкриват потулваната десетилетия истина, че украинските войници и офицери са съставлявали поне половината от руската императорска армия, която е навлязла през 1877 година в българските земи.

„Изследователите на архивите на украинските губернии по царско време са категорични, че основната част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци. И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското и Одеското военни окръжия. В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия. Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която дебаркира на дунавския бряг при Свищов и създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Добромиров“, посочва Микола Балтажи.

Монополът на Москва върху миналото

В архивите на много украински епархии са записани имената на многобройните жертви, паднали в тази война, казва още Балтажи и добавя: „Дори във вестниците на сравнително малки областни градове в Украйна като Полтава и Чернигов открих данни за броя на убитите в Руско-турската война. За Полтава имаме информация за близо 1 000 убити украински войници, а за Чернигов данните са за близо 600 жертви“, посочва украинският посланик и недоумява защо при честванията на българското освобождение се вдига само знамето на Русия. „За разлика от Москва обаче, на никого в Украйна няма да му дойде наум да досажда на българите с претенции за вечна благодарност. Но това, че не се издигат знамената на Украйна, Финландия, Полша, Румъния, Беларус, които също са дали жертви в тази война, си е все пак пропуск на българската страна“, посочва дипломатът.

Професорът по история в Софийския университет Христо Матанов припомня, че обвиненията за „неблагодарността“ на България към Русия имат дълга история. Тя започва още от времето на Съединението и насилствената абдикация на княз Александър Батенберг. Тогава руската пропаганда лансира измислицата за 300 000 убити руски офицери и войници, докато съвременните анализи стигат до извода за около 60 хиляди жертви. Бруталната намеса на Русия във вътрешните работи на България при абдикирането на княз Батенберг довежда дори до скъсване на дипломатическите отношения. През 1915 година към поредното си настояване за „признателност“, провокирано от влизането на България в Първата световна война на страната на Германия, Русия прибавя и наказателна акция - варварски обстрел на Варна от императорската флота.

Митът за Санстефанската свобода

Проф. Матанов напълно подкрепя тезата на покойния си колега Пламен Цветков, че последното нещо, което е целял договорът от Сан Стефано, е било създаването на истински независима държава на българите. „Това е договор, който по същество представлява акт на узаконяване на една практически неограничена окупация на България от руската армия“, казва Матанов.

Според покойния му колега Пламен Цветков, мечтата на Руската империя да се добере до подстъпи за пряка атака на Цариград и черноморските проливи се оказва фаталният препъни-камък пред идеята за независима и обединена България. А липсата на срокове за изтеглянето на руската войска от България и застрашителната ѝ близост до Босфора обединява западните сили за противодействие срещу амбициите на Санкт Петербург. Два месеца след договора от Сан Стефано руският посланик в Лондон Шувалов и лорд Солсбъри се договарят за свикването на Берлинския конгрес. Още тогава руската дипломация се съгласява да бъдат орязани земите на новата българска държава - просто защото не желае да остави на Балканите голяма и силна държава под западна протекция. Неслучайно големият спор на Берлинския конгрес е не за границите на Княжество България, а за сроковете за изтегляне на руските войски.

По мнение на Цветков, подобно на лозунга на Британската империя „Разделяй и владей!“, Руската империя се е разширявала под мотото „Освобождавай и владей!“. Тази стратегия датира още от времената на Екатерина Велика, когато „освободеното” от османска протекция ханство на кримските татари след няколко години „независимост“ е окончателно придърпано от Санкт Петербург. Малко по-късно същата съдба застига Грузия, „освободена“ от иранска зависимост.

"Четете и знайте..."

Проф. Христо Матанов обръща внимание на обстоятелството, че българските учебници по история продължават да премълчават или прескачат неудобните за Москва факти. „Като автор на подобни учебници често съм се замислял дали с някои от изнесените факти няма да засегна нечий „обществен“ интерес. Самоцензурата е част от работата по писането на учебниците по история, а водеща роля в тази работа играят указанията на Министерството на образованието и науката. Те издават стремеж към някаква „балансираност“, която обаче означава писане и преподаване на история „под сурдинка“ - с цел да се зачитат „традиционни“ представи за отношенията ни с Русия. В миналото тези представи се създаваха от завършилите образованието си в Русия български историци, както и от марксистките писачи на учебници. И днес обаче продължаваме да мълчим за тези грижливо пазени митове“, признава проф. Матанов.

Според посланик Микола Балтажи, именно заради премълчаването и изопачаването на исторически факти и до днес продължава да се твърди и вярва, че не Цариград и Проливите, а свободата на България и добруването на българите са били основната цел на Санкт Петербург във войната от 1877-1878 година. “В деня, на който българите честват своето освобождение, искам да се обърна към тях с думите на Паисий за невежеството като първопричина за българските беди: „Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи.”

Материалът е публикуван в "Дойче веле"

Ключови думи

Коментари

mardafi

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

анонимен

Колко бели петна,лъжи и полуистини има в нашата история ще кажат историците.Но като изкажеш собствено мнение ти вече си фашист,соросид,педераст,афроамериканец,гяур и още по-благозвучни епитети.Така,че свиквайте историци с определенията.

Дрънкало в чужда радиостанция не е "историк", а пропагандно дрънкало.

до наследниците на Опълченците

Преклонение пред любовта на българските опълченци към Русия.

Одеса

Браво на Балтажи. Тези неща трябва да се говорят на висок глас и българите да разбираме вярно историята. Александър ІІ Освободител е най-великия руски император, който отлично е съзнавал, че царува над държава с многобройни етноси и религии. Достолепния руски император няма нищо общо със сегашната проява на откровен руски шовинизъм и желание за чиста нация(всички да са руснаци). Дори ако се види титлата на Руския император ще се види ясно чии народи са поданици на Негово Величество. Всъщност падението и унищожението на Руската империя(която е щяла да стане конституционна монархия по волята на Александър ІІ) започва именно с убийството на този най-свят руски император.

бих искал само да се спра на следните думи "сегашната проява на откровен руски шовинизъм и желание за чиста нация(всички да са руснаци)". Всъщност, това не е нова политика. Руската империя винаги се е старала да изменя етническия състав на завзетите земи и народи. Изпращали са хусарски полкове в тези места с единствената задача "для обрусения края" - да създават ново поколение, което да носи руски гени. Най-известният в сегашно време пример е Рамзан Кадиров - диктаторът на Чечня. Погледнете му рижата физиономия.

До опълченците нямащи наследници

ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ.

Поклон до земи момчета, благодарение на вашите русофобски брътвежи в цялата мрежа, днес на Шипка имаше хора колкото не е имало от 1979 г. Повечето млади и всички русофили. Продължавайте така .....

Случаен минувач

Абе Байчо ,тоя целия народ се е качил на Шипка за да почете освобождението на България ,а не да почете имперските амбиции на Русия за проливите.Българите са си платили свободата с кръвта си и тонове злато.Първия дипломат на Русия Граф Игнатиев,който води преговорите в Сан Стефано се обявява по късно срещу самостоятелна българска църква и настоява пред султана духовния ни глава да бъде заточен ,а по късно се плаши от една обединена БЪЛГАРИЯ в центъра на Балканите.По късно руснаците бомбандират Варна и убиват 8 невинни мирни хора.Русофили...не ,патриоти са тези почитатели на празника!

Оффф

На трети март ли трябва има поредното русофобско съчинение :( Та коя държава /империя не защитава интересите си ? Искат едно... получават не точно това ,поради някави европейски правила. Сега е обратното ....държавата е на път да изчезне ...и то не чак толкова далеч !! Сега коя империя създаде толкова отвратителна България ,.. от която всички бягат ? Това е комплексарщина ,която няма аналог ,.. не се говори така в Унгария, Полша ,Чехия, Румъния !!

Одеса

Българите се гордеем с 3 март и Александър ІІ. Путин се срамува от руската и СССР история и особено от императори като Царя Освободител. Затова не преписвайте на българите русофобия, заради това, че самите руски фашисти днес КРИЯТ ОГРОМНАТА ПОЧИТ на българския народ към Александър ІІ( много старателно и последователно охулван в Русия, вкл. от днешните последователи на Победоносцев, реалния вдъхновител на убийството на Императора).

Одеса, не си в час. През 2008 г. ТВ канал Русия проведе гласуване за символ на Русия. Александър ІІ е всред първите 12 класирани. От съветския период на Еусия са само вождовете Ленин и Сталин. Останалите са все монарси и царски генерали. Има обрат в пропагандата - Колчак е с паметник, книгите на Деникин се издават, направи се положителен филм за Юденич, белогвардейците вече са пичове, а червеноармейците глупаци. На мен хич не ми е през оная Еусия как си представя собствената история. Мен ме ионтересува, че 3 март е възстановена българската държава. И на тази дата едно цвете за загинал войник и една псувня за такива ка Каулбарс и Александър III, А ти си страдай за СССР.

Алеко

Целта на Русия не са били никакви Проливи и прочие..... Османската империя отхвърля всички мирни предложения(подтиквана от Дизраели), защото е считала, че ще спечели войната. Армията на Русия е много отслабена след Кримската война, лошо въоръжена и тн., затова Александър ІІ се е страхувал от скъпа и продължителна война. Просто Високата порта не му оставя друг ход освен обявяване на война. А иначе конкретната цел на руския император освен да запази достойнството, е била да създаде умален модел на "реформираната" Руска империя - конституционна монархия. Затова Княжество България има най-демократичната конституция(писана под руска диктовка), вкл. на фона на Източна Румелия! Ето там ги стяга чепика - както путинофилите в БГ, така и Русофобите.

Към

Това прибави ултиматума с Кримските татари,които трябвало да излязат от състава на империята и да минат към Османската империя и промяната на политиката за ПРОЛИВИТЕ по отношение на руските търговски кораби ( да плащат колосални такси ) ! Турция е въоръжена с много модерно оръжие ,а генералите са чужденци ...с изклчение на Осман паша ( германци ,англичани ) Това са дейставащи офицери от армиите ,ала приемат да слъжат в Турция ... Това означава само едно ВОЙНА. Точно тогава Русия не е била в добра форма..

анонимен

Алеко говори от името на бай Ганьо.Как България се сдоби с най-демократичната конституция писана под диктовка от империя с конституционна монархия.

анонимен

По документи ли са определяли русофилите на Шипка?Имам колеги,които бяха там за да почетат паметта на българските опълченци без да изпитват никакви симпатии към Путин.

Милен

Естествено, че си прав и опитът на крайните олигофрени тип АТАКА да сложат знак за равенство между български патриотизъм и чуждопоклонничество е едно от нещата с които наистина трябва да се преборим. Но това няма да стане като им даваме валидни аргументи в ръцете, вторачвайки се в безсмислени спорове кой е роб и кой не.

Путин не е бил на Шипка в ония дни, руските войници заедно с нашите са мрели, как успя да ги разделиш в общият им гроб? То бива идиоти, ама тук май са се родили за 100 години напред.

Един

С подобни статии и подобни коментари ме е срам, че съм БЪЛГАРИН! Така наречения автор нека си припомни риториката на собствения си президент и "политически-ели" преди да се обръща към риториката на чуждите! А на коментаторите отдолу ще припомня, че на Шипка е имало 2 руски полка подпомагани от българското опълчение, а не обратното! Каквото си е заслужил българина това и ще получи - рано или късно!

Това е игра

Има откровени ИДИОТИ ,които чуят ли Руся и имат лиги ... Другите са актьори , ако тотално сме облъчение на фили/фоби , хората не гласуват и правото да бъдат граждани. Така МАФИЯТА се укрепва с цигански гласове и с назначените по всички държавни стуктури ( по модел ДПС) .Просто е като боб. Нещата не са такива кавито изглеждат. Поставен в менгеме ...ляво значи комунизъм ,а дясно американизъм , той харесва Европейски съюз ала и Русия ( по различни прични).Трябва да влезе/гласува пак в отбора на МАФИЯТА ,които го плашат с караконнджули. Сам преценяй КОЙ плаща такива писаници !??

Руска сила, руска воля, == руска кръв и руски пот == ще избавят от неволя == наший падналий народ ==

Помни Добруджа

НА РУСКИТЕ ВОЙНИ О руси, о братя славянски, Защо сте вий тука? Защо сте Дошле на полята балкански Немили, неканени гости? Иван Вазов, 1916

Милен

Понеже скоро написах коментар, в който използвах термина русофоби (с голяма неохота), а днес разни родоотстъпници с удоволствие правят същото, изопачавайки съдържанието му, искам да обясня какво имам предвид... Горната статия НЕ Е русофобска, тя е българофилска, защото е базирана на фактите. За голямо съжаление обаче, упоритият отказ на комунистите да се приобщят към мнозинството от българите УСПЯ ДА СЪЗДАДЕ РУСОФОБИ, т.е хора, развили ФОБИЯ към Русия! Такива у нас по-скоро нямаше през 90-те, но вече има. И това не е добре! Не знам на какво са се надявали другарите, но не е възможно в демократични условия истината и логиката просто да се разсеят и всички заедно да почнем да празнуваме 9-ти септември, да оправдаваме "революционния терор" на БКП и т.н. Така че, г-да другарите отново се изявяват успешно в антибългарската си роля, защото създаването на русофоби само ще увеличи предпоставките за сблъсъци и проблеми пред България. Маладиец друзя, поне сте последователни!

Наистина си Идиот

Харесваш Русия и си комунист :( Като мразиш Русия си демократ ...Терорът който сега "демократично" се упражнява над България !?? Имаш ли реална представа за неговите мащаби. Да Русия греши вклчвайки Софийски санджак в рамките на княжество България. Ако бе възстановена столицата Търново, България би имала съвршено рзлична история. Шопската простотия ми идва в повече!

Мнозинството от българите развили фобия към Русия? А тайничко не ти ли се иска един революционен терор да грабне Боко, Цвъцко, Пеевски и компания? Щото съдебната система ....

Поздрав за русофобите!

Ако кажем от какво сме се освободили ще си изгубим хляба! Масово журналисти в български медии се оплакват, че се страхуват да кажат от какво сме се освободили защото има опасност да ги глобят, да им намалят заплатата и дори да си изгубят работата. Потърсихме някой от тях за коментар и ето какво казаха, като пожелаха да запазят анонимност, понеже се страхуват да не загубят житейския си статус: “Нямам право да кажа от какво сме се освободили, защото ще ми намалят заплатата, изрично предупредиха целия екип на новините да не споменаваме въобще Турция, а за робство направо уволняват. Аз съм българин, който обича България, но не мога да си позволя семейството ми да остане без доходи и да не мога да заведа децата си на море.„ “Съжалявам, но съм длъжна да се съобразявам с политиката на медията за която работя и която ни закле преди празника, че няма да казваме от какво сме се освободили. Аз като дам клетва съм свикнала да я спазвам. Разбира се можех да откажа, но рискувам да остана без работа. Предупредиха ни и да не се изпуснем КОЙ ни е освободил, защото това директно може да ни остави на улицата и да закрият цялата медия.“ “Не се страхувам, аз съм журналист с огромен опит и съм горд, че съм българин, но все пак ние не живеем в момента под робство и няма смисъл с излишно патриотарство да заставаме срещу политически коректното говорене на днешния век. Да и нас ни предупредиха, че когато говорим за Освобождението не е коректно да съобщаваме от кого или от какво сме се освободили, а още по-малко КОЙ ние освободил, защото това може да повлияе на по-нататъшното ни професионално развитие, а пред мен се очертава бляскаво бъдеще и няма смисъл да го провалям с кухи изяви на излишен патриотизъм.“ „Аз работя във водеща телевизия. Както всеки път преди централната емисия новини ние имахме кратък инструктаж и ни предупредиха, че днес честваме само 138 години от Освобождението, без да споменаваме от какво. Аз попитах не можели да кажем поне, че сме се освободили от турското присъствие, но шефа така почервеня, че се уплаших за живота му и в името на неговото здраве реших да не се правя на патриот, а да му помогна да преживее и този национален празник. Също бяхме предупредени, че ако се изпуснем последиците за нашата професионална кариера няма да са положителни.“ „Аз съм журналистка с дългогодишен стаж, днес бях заплашена, че ще си загубя работата и доходите, ако спомена от кого и кой ни е освободил. България ми е мила, но семейството ми е по-мило, имам две деца и шест кредита, как трябваше да постъпя. Аз много се интересувах от живота и делото на Левски, но знаете ли какво разбрах, че поп Кръстьо го е предал за да спаси семейството си, защото когато са го арестували той е чакал дете, а поп Кръстьо е бил добър човек, прочетете требника му. Затова и аз като поп Кръстьо, реших да се съобразя с живота, а не с отвлечени идеали, защото именно благодарение на смейства като нашите, България съществува и до днес.“

Един

Струва си да повторим това мнение: Поклон до земи момчета, благодарение на вашите русофобски брътвежи в цялата мрежа, днес на Шипка имаше хора колкото не е имало от 1979 г. Повечето млади и всички русофили. Продължавайте така ...!!!

Петър

Левски русофил ли е? Според теб е национален предател.

Местан

Нека не забравяме , че ако не беше Руско-турската война от 1877-1878г. днес държава България щеше да има колкото има държава Кюрдистан

анонимен

Тия писачи лъжат повече и от цигани.Един журналист ми каза.....дрън,дрън.Ако на национален празник ти казват какво да говориш значи живеем още в комунистическо време да,ама не е така.Лъжете и си вярвате долни изчадия,нямате никаква срама.

Николов

Николай Цеков дали е ходил на Шипка? Нека иде ,ама сам и като се изкачи там ,да го обрули вятърът ,да го завее снегът, да усети шепота на мъртвите,да чуе ехото на българо-руското " У-раааааааа"-и тогава ще разбере дали си е заслужавало Русия да дойде да ни освободи. И още-що не се качи тоя Цеков днес и що не попита тия 100 хиляди ,дето бяха на Щипка, поробители или освободители са русите.Сигурно щеше да напълни гащите от страх ,като го погнат по "урвите диви" обикновените български момичета и момчета, дошли да кажат "благодаря" на своите освободители.

Един

Какво не ви хареса в поста на Николов г-да "демократи"? Че въпреки усилията, които полагате не може да изтриете благодарността на народа и проппагандата ви има обратен ефект? Какво?

Взимам да те съжалявам Николов, иди в лудницата и кажи на лудите, че са ненормални и да видим какво ще ти се случи. Историята затова е история, за да е обективна, независимо дали се харесва на някого, другото е долнопробна пропаганда от която си видимо обладан завинаги.

анонимен

Истинският българин не се бие вгърдите,че е патриот.Истинският българин не развява чужди знамена и не възхвалява чужда армия.Той ще изпълни с гордост задължението,когато трябва да защити родината си и ще остане анонимен.А тия дето реват по улиците като ненормални,преди врага ще насочат оръжие срещу народа си.

Верно е, баба ти Цола и дядо ти Добри точно така направиха.

Прав е авторът, не е лошо да се помни историята. Два пъти редом с държавата-собственик на Дойче веле, два пъти жестоки национални катастрофи и репарации в размер до 1/4 от националното богатство. Редом с техния господар в коалицията на "желаещите" - загуби от милиарди и вместо безвизов режим, КОР. Винаги гледайте медицинските факти.

Е, толерастът мисли иначе. КОР да е, ама швабски да е.

ами сега

Дойде време да се четат и обсъждат историческите книги,а не тези бумаги на партийните историци и лакеи писали и нагаждали историята.Стига лъжи и измами.

ами сега

Точно за такива автори говоря.Цитират ти нещо,после ти обясняват замисъла на писателя и трето ти набиват какво е искал да каже писателя в исторически план.Ето ти убиец и крадец на кашкавлл станал партизанин вече е герой за поколенията.

Към простаците по долу, и днес Русия иска да ни освободи от енергийно робство като ни продава най-скъпия в света нефт и газ. А на "освобождението" на България изпраща мутра боксьор, за да покаже на несъгласните с освобождението какво ги чака.Мекерета смахнати, един ден ще си платите скъпо.

ozzy

„За разлика от Москва обаче, на никого в Украйна няма да му дойде наум да досажда на българите с претенции за вечна благодарност. Но това, че не се издигат знамената на Украйна, Финландия, Полша, Румъния, Беларус, които също са дали жертви в тази война, си е все пак пропуск на българската страна“, посочва дипломатът.

Къде видя претенциите за лична благодарност, бе ахмак? Само в опорните точки и папагалското повтаряне на безродниците от БГ офиса на Дойче Веле! Както е казал техният собствен шеф на пропагандата Гьобелс, повтори една лъжа 100 пъти и ще стане истина.

Кога

Пък е имало Украйна , че и Беларус ??? За Румъния и Финландия винаги се говори ... и полагат благодарности ! Това с Украйна много прилича Македония, прекръщаваме и търсим в мъртвите родова връзка с Александър Македонски ,а все на Българи попадаме .. Нашият Българин НИКОЛА ( посланик на Украйна) ,откога е с име МИКОЛА ?? Там в Украйна ( Българите ) ...кой смятат за прав в тази кавга ?? Над 90% са на страната на Русия... Та България има интерес нали ,особено в Одеска област, та нашият интерес е да съхраним българският дух ,а не да помагаме и оттам българите да изчезнат. В този случай Русия ...изглежда Русия се грижи повече за запазване на езиковото многобразие и националностите в Украйна ,отколкото смотаното българско правителство

гяур

"Освобождавай и владей", "Какво е целяла Русия пред 138 години", БГ "редакцията" на Дойче Веле - баш на 3 март?! Че и "украински посланик" в таговете, хахахххх! Сериозно ли, КлубЗ? Много ниска пропагандна топка! Другарят от Дойче Велето добре е развил опорните точки, но се е удавил в собствените си словоблудства, които са толкова дълги, че 90% от интелектуалната ви "аудитория" няма да издържи на психологическия напън да ги прочете. Напразно се хабите. Благодаря, и на вас честит празник!

Петър

Ко речи?

анонимен

Руските тролове стават нервни,явно истината за имперските апетити на Русия в миналото и днес им разваля настроението.

анонимен

Руските тролове стават нервни,явно истината за имперските апетити на Русия в миналото и днес им разваля настроението.

Ти си като Гьобелс, мислиш си, че една глупост повторена неколко пъти става на мантра. Става, ама както всяка мантра, действа само на верващите в нея, а такива сте все по-малко.

простак

С Русия днес имаме така желаните от вас, контрапростаците, пазарни икономически отношения. Следователно Русия ни прави голяма услуга, като ни продава газа на най-добрата цена, която може да вземе. Въпросът е към вас, контрапростаците, защо не се диверсифицирате. Ето, вашият идол и ангел, др. Борисов ви каза - 'професори', а един интерконектор не може да начертаете. Кво ти интерконектор, един фланец ви се опира.

анонимен

Знаете ли колко народ е унижожил Сталин в Украйна?Цял свят осъжда агресията на Путин и руския народ си пати от санкциите,а те защитават изрода.

Какво общо има Сталин???

анонимен

Русия бавно и славно потъва и се разпада.Това ще продължи докато от нея остане само Московска област.

Само в шизофреничните ти сънища, докато санитарят не ти донесе следващата доза халоперидол.

Русия потъва и се разпада,ярешката кожа ще я наследи като "Велика сила" на три океана,да ,ама не сега и в този свят

анонимен

Путин се учи от Сталин.Хитлер и Сталин в съюз си поделиха Полша.Нима това не го знаете от историята.

анонимен

Много неща знаете и това е лошото,че нищо не искате да разберете.

анонимен

,,Байо Либене,дочувам,че ти и оная луда глава Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Българско.Ако туй е тъй,аз с моите кунки ще ви отрежа чепките!". В.Левскии. писмо до Л.Каравелов

случаен минувач

В първото издание след освобождението за живота и творчеството на Христо Ботев Е публикувано мнението му по въпроса.Ботев заявява че не може да чакаме Русия да ни освободи ,след като там съществуат робски обществени отношения.Самия Любен Каравелов играе предателска роля и дърпа България към поданничество към Сърбия.Женен за сестрата на сръбския крал и получил в дар печатницата.Когато Ботев е арестуван с още един авер за кражба на два револвера, лично Левски се застъпва да му се плати гаранцията и да се освободи.Каравелов с нежелание го прави и пише статия в която заклеймява "револверокрадците".И когато Ботев излиза от пандиза търси Каравелов да му благодари , но той казва на пазванта си да го отпрати. Недостойно!

ами сега

Атакистите са на Шипка да покажат своята безумна преданост към агресора Путин.Те мразят България заради правилната политика която провежда.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.