Плановете на Русия за изграждане на нови газопроводи към Европа са движени от политически съображения и имат малка икономическа логика.

Това заяви спецпратеникът на САЩ по въпросите на международната енергетика Амос Хохстайн, предаде Блумбърг.

"В различните изречения просто по нов начин са формулирани политическите проекти, имащи съмнителна икономическа стойност, най-вече при днешните пазарни условия", каза експертът при визитата си в Азербайджан.

Миналата седмица "Газпром" подписа с италианската компания "Едисон" и гръцката ДЕПА меморандум за разбирателство. В него става дума за възможен газопровод за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море. Той получи названието "Посейдон".

Този проект може да конкурира Трансадриатическия газопровод (ТАП), подкрепян от САЩ. Целта на ТАП е доставка на "синьо гориво" от Азербайджаан за страните от ЕС през Турция.

"Европа няма нужда от нови мегаапроекти, които струват десетки милиарди долари и просто доставят същия газ от същите руски находища до същите европейски потребители", изтъкна Хохстайн.

Той бе в Баку заедно с върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и зам.-председателя на Еврокомисиятаа по енергийния съюз Марош Шефчович. Тримата обявихаа подкрепа за Южния газов коридор, част от който е ТАП.

"Ние не се стремим на премахнем руския газ от европейския пазар. Но заявяваме, че европейските страни трябва да имат възможност да си избират доставчиците и да ги принуждават да се конкурират за сделки с тях. Това ще бъде за благото на енергийната сигурност на Европа и в крайна сметка на националната сигурност на съответните страни", допълни Хохстайн.

Втората фаза от каспийското находище "Шах Дениз" в Азербайджан, която е контролирана от "Бритиш петролеум", предвижда износ от най-малко 10 милиарда кубика газ към България, Гърция, Албания и Италия от 2020 г. 66 на сто от проекта е завършен, твърдят пред Блумбърг от офиса на британската компания в Баку.

"Посейдон" е всъщност опит на "Газпром" да съживи проекта "Южен поток". Краят на този проект бе обявен от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. Той обвини за провала му България и Еврокомисията.