Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БИЛ ГЕЙТС, МЕЛИНДА ГЕЙТС

“Ако бихте имали една суперсила, коя би била тя?”

Въпросът ни беше зададен наскоро от студенти в Кентъки. Нашият отговор би трябвало да е прозвучал доста неубедително на феновете на супергерои като Супъргърл и Флаш - ние просто пожелаваме повече енергия и време, за да ни помогнат да се справим с всички движещи се части на нашия зает живот. Но за милиарди семейства по целия свят, предизвикателствата енергия и време са много различни от нашите - и тези предизвикателства имат огромно влияние върху способността им да реализират своя потенциал. Ето защо сме избрали да се съсредоточим върху тези важни въпроси в нашето годишно писмо.

Представете си живот без енергия. Без енергия за електрическата крушка, за мобилния телефон или хладилника. На практика около 1,3 млрд. души – 18% от населението на света – не трябва да си го представят. Такъв е животът за тях всеки ден. Ако трябваше да обобщим история в едно изречение, то би било:

"Животът става по-добър - не за всички през цялото време, но за повечето хора през повечето време."

И една от най-големите причини е енергията. В продължение на хиляди години хората изгарят дърва за гориво. Животът им, общо взето, е къс и труден. Но когато хората започнали да използват въглища през XIX век, животът започнал все по-бързо да се подобрява. И съвсем скоро вече сме имали светлина, небостъргачи, асансьори, климатици, коли, самолети, както и всички други неща, които правят съвременния живот.

Без достъп до енергия, бедните са в плен на тъмнината, без достъп до всички икономически, социални и здравни ползи, които идват на власт. Така че, ако наистина искаме да помогнем на най-бедните семейства в света, трябва да намерим начин да им осигурим достъп до енергия, която те могат да си позволят. И трябва да го направим по начин, който не прави промените в климата по-лоши, защото бедните са по-уязвими по отношение на екстремни метеорологични условия и други климатични въздействия, отколкото всеки друг.

За да се получи много по-евтина, чиста енергия, ние трябва да подобрим използването на съществуващите технологии, като например слънчевата и вятърната. Още по-важно, ние ще се нуждаем от голямо количество изследвания в областта на хиляди нови идеи. Днес правителството на САЩ е най-големият донор при изследванията и развитието на енергийни източници, и все пак все още сме инвестираме печално малко. Всъщност потребителите харчат повече за бензин за една седмица, отколкото правителството харчи за изследвания за чиста енергия за една година! За да помогне да предизвика голямо увеличение в изследването и развитието, Бил (Гейтс – бел. ред.) наскоро помогна да започне опит с над 20 граждани, които ще допълнят правителствените изследвания, които се правят от няколко страни. Някои от най-откачени изобретения, от които Бил е развълнуван, са за възможен начин за използване на слънчевата енергия за производство на гориво, който много прилича на начина, по който растенията използват слънчевата светлина, за да се хранят. Малко от откачените идеи ще се отплатят. Но се обзалагаме, че в рамките на 15 години учени и инженери ще направят големи пробиви, които ще ни поставят на пътя към нулеви въглеродни емисии и ще направят енергията по-достъпна за всеки. Повече от 1 милиард души без енергия прекарват значителна част от времето си в събиране на дърва и вода за нуждите на живота: отопление и почистване на домовете си и готвене на храна. Почти неизменно, този изтощителен и поглъщащ много време труд, се извършва от жени и момичета. В световен мащаб жените прекарват средно по 4,5 часа на ден за извършването на неплатена работа, в сравнение със средно на около 2 часа на ден за мъжете. Тази глобална усредненост помрачава реалността в живота на много жени, и може да обхваща шест, седем или повече часа неплатена работа всеки ден. Когато Мелинда посети Танзания преди няколко години, тя беше при Анна и Санаре и шестте им деца. Денят на Ана започва в 5 часа сутринта, когато тя пали огъня за приготвяне на закуска. След като почистят, те отиват за вода. След това е време да се стъкми отново огънят - за обяд. След това отиват в гората, за да цепят дърва. След това отиват за още вода, доят козите, правят вечеря и се измиват на лунна светлина. Изтощителният ден на Анна е типичен в много части на света. Това тежко и нееднакво бреме е несправедливо. То също така е сериозна пречка за напредък, защото жените са толкова заети да посрещат задоволяване на основните потребности, че не могат да инвестират в бъдещето, като вършат платена работа, да ходят на училище или да посещават редовно лекар. Едно от решенията е да се инвестира в евтина, чиста енергия, така че неплатената работа да не отнема толкова много часове. Но само намаляването на времето за домакинска работа не е достатъчно. Няма значение колко ефикасна ще направим домакинската работа, няма да осигурим свободно време на жените, докато всички не признаем, че тяхното време е също толкова ценно, колкото и това на мъжете.

Няма нито една страна в света, където мъжете да вършат толкова много неплатена работа като жените, така че всеки има достатъчно за подобряване по този въпрос. Разделението на труда зависи от културните норми и ги наричаме норми, защото те изглеждат нормално – толкова нормално, че много от нас не отбелязват предположенията, които правим за това как жените и мъжете "би трябвало" да прекарат времето си. Радваме се да играем роля във вдъхновяване на младите хора да помогнат за промяна на тези норми. Енергия и време са важни въпроси, но има и още много други.

Какво можете да направите за подобряване на света?

Каква суперсила вие искате да имате?

Присъединете се към обсъждането, споделяйки вашата #суперсилазадобро.

-------------

Бил и Мелинда Гейтс, са съпредседатели на едноименната им фондация. Материалът е публикуван от Си Ен Ен. Препечатваме го в превод на БГНЕС

Ключови думи

Коментари

Бил и Мелинда

"Да живеем вечно и винаги да имаме повече имане от 20-тте процента най-бедни, които да си ги взимаме, както ги взехме от българската държава и Малкия Мук".

Моята суперсила за добро се казва Линукс.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.