През 2016 г. може да бъде реализиран сериозен пробив за подобряване на съдебната система. И това трябва да стане не защото Брюксел го изисква от България, а заради българските граждани. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на среща с представители на Парламентарната група на Политическа партия „Атака“, която се проведе в рамките на традиционния Месец на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

АБВ ИСКА ПОВЕЧЕ ПРАВА ЗА ПРЕЗИДЕНТА 

Депутатите от „Атака“ призоваха държавния глава да сезира Съда на Европейския съюз в Люксембург заради блокадите на гръцките фермери на контролно пропускателните пунктове по границата с южната ни съседка, за да бъдат получени компенсации и да бъдат избегнати подобни случаи в бъдеще, съобщава пресцентърът на Росен Плевнелиев.

Президентът и представителите на „Атака“ бяха на обща позиция, че българските граждани очакват справедливост и затова реформата в съдебната система трябва да бъде продължена. Държавният глава подчерта, че промените в законодателството трябва да бъдат реализирани след широки обществени дебати, ако те са принципни и водят към прогрес, а не за да се пригоди системата към един или друг човек. Президентът увери, че ще използва конституционните си правомощия, за да подпомогне осъществяването на най-важната реформа за 2016 г. – тази в съдебната система.

Според представителите на „Атака“, реформите губят своя ориентир без анализ на постигнатите ефекти от направените промени досега, без яснота какво трябва да се промени още и без поставена конкретна цел.