Стотици разгневени бежанци рушат загражденията на македонско-гръцката граница с пръти и голи ръце, полицията отвръща със сълзотворен газ.

Множеството крещи: “Отворете границата!”. Разбунтували се мигранти замерят униформените с камъни.

До ексцесиите се стигна след плъзнал слух, че Македония е отворила границата си и бежанци могат да поемат от Гърция за Европа.

“Свободни сме, свободни сме, можем да пресечем границата”, крещели мигранти от бежанския лагер в Домени. Неговият капацитет е за 1500 души, в момента там са близо 7000, броят непрестанно расте.

След като Македония затвори границата си с Гърция, дневно се пропускат крайно ограничен брой бежанци. Днес са били пропуснати едва 20 души. Хората са изтощени, нервите им вече не издържат.

Само днес от Туция в гръцкия пристанищен град Пирея пристигнаха 1800 мигранти, твърдят медиите в Атина.

Тази нощ в центъра на гръцката столица е била наблюдавана трагична сцена. Стотици бежанци, сред които и много деца, са пренощували под открито небе на един от централните площади - “Виктория”.

Македония – първата страна по така наречения Балкански маршрут, въведе дневен лимит за пропускане на бежанци от Гърция към Европа. Скопие последва примера на Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия.

“Миграция и бягство изискват поделена отговорност. Да се издигат все по-високи огради в отговор на страданието и бягството на тези отчаяни хора, е акт на жестокост и самозаблуда”, заяви днес в Женева върховният комисар на ООН за човешки права Саид Раад ал Хюсеин.

Хора, бягащи от мъчения и войни заслужавали съчувствието на международната общност. Животът на милиони хора бил под заплаха заради конфликтите в Сирия, Ирак, Йемен, Судан, Либия, Мали, Бурунди и Сомалия. Тези конфликти дълго време щели да занимават човечеството.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също подлага на критика несъгласуваните действия.

“Винаги съм подчертавал, че национални и регионални подходи при бежанската криза само на пръв поглед предлагат решение”, заявява Щайнмайер за гръцкия в. “Та Неа”.

Той отправя и критика спрямо Австрия. Миналата седмица Виена свика конференция по бежанската криза, покани представители на балкански държави, но не и Гърция и Германия, макар тези две страни да са най-тежко засегнати от кризата с мигрантите.

Траен напредък можело да има единствено при участието на всички европейски държави:

“За никого не е от полза, ако сега в ЕС взаимно се обвиняваме и прехвърляме вина другиму. При овладяването на бежанската криза това няма да доведе и до крачка напред. Тези пукнатини, които сега се появяват, много трудно ще бъдат слепени”, подчертава германският външен министър.