Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си, реши Международната боксова федерация (IBF). 38-годишният Кличко първоначално искаше да вземе овакантения от брат си Виталий шампионски колан във версията Световен боксов съвет (WBC), който се отказа заради политически ангажименти в Украйна.

За титлата в WBC в събота в Лас Вегас ще се боксират Берман Стивърн (Канада) и Крис Ареола (САЩ). Желанието на Владимир Кличко беше първо да обедини всички титли на четирите водещи федерации, тъй като той притежава шампионските колани на IBF, WBO и WBA. IBF обаче отхвърли намеренията му, тъй като за последно той е защитавал титлата си на тази организация през юли 2012 г.

Пулев е номер 1 в световната ранглиста на IBF и затова е задължителен претендент за шампионския колан. "Ще приема това като подарък за рождения си ден, заяви пред БТА Пулев, който на 4 май навърши 33 години. - Наблюдавах Кличко в края на април срещу някакъв боксьор Липай и Владимир нямаше никакви проблеми. Ако излезе срещу мен на ринга, със сигурност нещата ще бъдат много по-различни за него."

Кобрата има 20 победи в 20 мача на професионалния ринг. Промоутърската компания на Пулев - "Зауерланд", и агентите на Владимир Кличко трябва да постигнат споразумение за мач между двамата в следващите 14 дни. Ако Кличко откаже, той ще бъде лишен от титлата световен шампион в тежка категория на IBF и тя ще бъде обявена за вакантна. Досега се смяташе, че украинецът бяга от мач с българина, който изглежда е най-сериозният му конкурент в момента.