МВР съобщи, че 29 тона гориво са били спрени от разпространение в резултат на проверки под контрола на ГДБОП в цялата страна. След предварителен анализ е бил изготвен списък с 50 бензиностанции и газстанции.

Резултатите: За продажба на некачествено гориво са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП.

Проверките на територията на 15 области са започнали в петък и продължават и в момента, се казва в съобщението на МВР. Участват представители на НАП, митниците, ДАНС и агенцията за метрологичен и технически надзор.

Ето някои от нарушенията, както са описани в съобщението на МВР:

- В търговски обект в Асеновград е установена допълнително монтирана цистерна в обекта, която липсва в схемата на бензиностанцията, но е свързана с нивомерна система. Констатирано е наличието на допълнителен електронен блок, свързан с електронна система фискална памет (ЕСФП), за който се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. Установено е наличие на приблизително 4000 литра гориво, за което не са представени документи и има разлика в отчета за наличното количество. Целият обект е запечатан и поставен под охрана до извършване на последващ контрол в присъствието на специалисти в областта на ЕСФП. 

- В обект в Харманли, обл. Хасково, е установено, освен гориво с изключително лоши показатели, и бензиноколонки, които мерят в ущърб на клиента. В бензиностанцията са констатирани нарушения и при предходни проверки. Подобна е ситуацията в обект на територията на столицата, който също е засичан в разпространение  на некачествено гориво.

- На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, е установено, че на адреса липсва бензиностанция, като същевременно по електронен път към НАП постъпват данни за реализирани обороти. Продължава изясняване на случая и предстои допълнителна проверка от НАП. 

- На бензиностанция във Враца е установено, че 1500 литра бензин се съхраняват в пластмасови съдове, от които с пистолет се зарежда в МПС. В обекта има монтирани две цистерни, които са свързани помежду си, но само на едната има монтирана НИС. Липсват схеми за обекти и документи за произход на горивата и за наличното количество.