МВР започна масови проверки в цялата страна срещу частните кортежи на пътя. Акцията е след искане на главния прокурор Сотир Цацаров за по-строги санкции за хората на пътя, които демонстрират арогантност. В четвъртък на Околовръстното шосе в София охранители на Ино Ториното засякоха, свалиха и пребиха с палка шофьор. Случилото се беше заснето от съпругата му. След като случаят получи медийна разгласа от прокуратурата и МВР се активизираха.

По разпореждане на главния секретар на МВР Георги Костов от вчера на територията на цялата страна са в ход масирани полицейски проверки, съобщиха от МВР. Тяхната цел е предотвратяване на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават опасност за останалите участници в движението. Проверява се също така за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили

Досега в София са проверени 45 заведения и 321 души, от които 23-ма са с различни криминални регистрации. При проверката полицаите попаднали на мъж, който е обявен за общодържавно издирване, а в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни. Служителите на реда са съставили 11 акта. Съставени са и 6 фиша. 5 автомобила са репатрирани на наказателен паркинг.

В Пловдив са инспектирани общо 15 заведения, 125 автомобила и 916 лица. Съставени са 15 акта, а с фишове са глобени 24 души. Двама са били задържани за срок до 24 часа за притежание на наркотици, по случаите са образувани две досъдебни производства.

В Бургас са се извършили проверки в районите на изградените контролни пунктове по главните пътни артерии и в населените места, в нощни увеселителни заведения и дискотеки в областния град и курортните центрове. Съставени са общо 18 акта. Образувано е бързо полицейско производство за притежаване на амфетамин, както и преписка за открито количество канабис. За притежаване на хладно оръжие в увеселително заведение е съставен акт по наредба на общината.

Във Варна са проверени 24 обекта и 74 лица, като 7 от тях са известни на МВР. Задържани са 7 души за извършени различни криминални престъпления. При проверките са констатирани 2 нарушения, свързани с присъствието на непълнолетни в заведения, съставени са им актове и са предадени на родителите. Служителите на "Пътна полиция" са извършили проверка на 61 превозни средства, като са установени 38 нарушения на Закона за движение по пътищата. Двама водачи са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол, като срещу единия е започнато бързо полицейско производство.