Честито! На връх Деня на победата 9 май можете да гледате един филм, който храбро развенчава мита за прекрасната Олимпиада в Сочи. Даже "развенчава" е мека дума - филмът на известния руски документалист Александър Гентелев "Игрите на Путин" направо съсипва цялата пропагандна машина на руския президент. А тя, не без помощта на други световни олимпийски деятели, любители на шампанско, хайвер и зелени конвертируеми банкноти, сякаш удържа победа и взе златния медал. Катерейки се към почетната стълбичка обаче, пиарите на руската мощ се препънаха в един филм на руски режисьор, продуциран от - забележете! - Германия и Израел.

Та на 9 май, петък, от 19 ч. в Гьоте-институт - София, на ул. "Будапеща" 1, срещу 0 (словом: нула) лева можете да гледате този трън в петата на постсъветската, но все така авторитарна пропаганда. "Игрите на Путин" са съвсем пълнометражни - точно 90 минути. Ето и кратък синопсис:

Зимните олимпийски игри в Сочи бяха първите, проведени в субтропически курорт. Най-скъпите игри в историята бият рекорда, що се отнася до корупция и мегаломания. Администрацията на Путин впрегна всички - олигарси и обикновени хора - да "платят сметката" на Олимпиадата. И слабите, и силните говорят в този мощен разследващ документален филм, който разкрива скритата история на "игрите на Путин". Критикът на властта Гари Каспаров казва, че зад олимпийската пропаганда на Путин въщност се крие ускоряването на приватизацията на земите в Сочи. Много жители са били принудени да "освободят място" за хотели, ски шанци и голямо пристанище, впоследствие отнесени от бури и свлачища – олимпийското село е построено върху заблатена местност в най-горещия район на Русия. До голяма степен историята на тези вредни за околната среда олимпийски игри е всъщност история за заплахи и огромни злоупотреби с пари. 45-километровият път до олимпийското село се оказва толкова скъп, че спокойно би могъл да е покрит със злато или черен хайвер. Режисьорът Александър Гентелев успява да се домогне до множество ключови фигури - от кмета на Сочи и корумпирани изпълнители на поръчки, през депутати и лобисти, до президента на руския Олимпийски комитет. 

Ето и линк, на който можете да видите кратък трейлър от филма.