13 хил. души излязоха в центъра на Варшава, за да демонстрират в защита на Лех Валенса, за когото наскоро бяха обявени данни, че е сътрудничил на комунистическите служби в Полша. Това съобщи РИА Новости. Манифестацията е организирана от комитета за защита на демокрацията. Хилядите, които се включиха, протестират срещу наскоро приети закони, но заявиха и подкрепа за Валенса.

Лидерът на комитета Матеуш Киевски заяви, че протестиращите защитават правото си на личен живот, собственост и избирателни права. Той обаче отбеляза, че Валенса, когото определи като "символ на демократичните ценности" също се нуждае от подкрепа. Киевски прочете и приветствено писмо от самия Валенса.

Манифестацията се провежда под лозунга "Ние, народът". Заради голямото стълпотворение на хора много централни улици бяха затворени, а градският транспорт се движеше по алтернативни маршрути.

ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ДОКАЗАНО: ЛЕХ ВАЛЕНСА Е БИЛ АГЕНТ БОЛЕК

Преди дни Лукаш Камински, директорът на държавния Институт за национална памет (ИНП) във Варшава разкри документи, конфискувани от вдовицата на последния комунистически вътрешен министър Чеслав Кишчак. Те доказват, че Лех Валенса наистина е бил агент, подвизаващ се с прякора Болек, в периода 1970-1976 г.

Самият Валенса обяви, че иска международна експертиза на документите. Според него те "смърдят на фалшификат".