СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Снимка на Ангела Меркел с кандидата за президент на Украйна Петро Порошенко е еднозначно послание към Русия и Путин – германската канцлерка подкрепя изборите в размирната страна, насрочени за 25 т. м. , така коментира днес германската преса срещата между двамата. 

Порошенко (48 г.), известен като Шоколадовия крал заради сладкарската си империя “Рошен”, пристигна в сряда в Берлин за среща с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер. Визитата при Меркел  беше засекретена.

След като находчиви журналисти разконспирираха посещението на Порошенко в канцлерството, Меркел реши да демонстрира по нестандартен начин подкрепата си за изборите в Украйна. Така късно снощи снимката й с Порошенко бе публикувана на интернет страницата на канцлерството и препечатана във всички немски издания.

Днес станаха известни и още подробности около разговора с украинския гост. Меркел не го е приела в залата за преговори на втория етаж в канцлерството, каквато е практиката, а го е поканила в кабинета си на 7-ия етаж, което е прецедент. Снимката е правена от правителствения фотограф. Меркел е в познатата си поза на ръцете във формата на сърце. Зад нея и госта се вижда нейното бюро, както и портрет на първия канцлер на ФРГ Конрад Аденауер.

Безпрецедентна е и решителността на Меркел да демонстрира подкрепа за кандидат-президент. Мнозина припомнят, че тя не само отказа да разговаря с Барак Обама, когато на 24 юли 2008 г. той беше в Берлин в рамките на предизборната си кампания преди първия си президентски мандат. Меркел дори забрани Обама да говори на митинга пред Бранденбургската врата, каквото беше желанието му. Там са произнасяли речи само действащи държавни глави, беше аргументът й. Обама говори на километър от историческата врата – пред Статуята на победата.

Сега Меркел прие Порешенко в личния си кабинет, с което никой друг чужд гост не може да се похвали.
Шоколадовия крал, чието състояние се изчислява на 1,1 милиарда евро, кацна вчера на берлинското летище “Шьонефелд” с личния си самолет. Поради частната визита от германския протокол не му предоставиха лимузина. Той бе посрещнат от украинския посланик в Берлин Павло Климкин, който го отведе с дипломатическия си автомобил до Бундестага (парламента – бел. ред.) Там се състоя среща между Порешенко и експертът по външна политика от партията на Меркел ХДС Андреас Шокенхоф.

Според изтекла днес информация гостът казал: “От подслушани телефонни разговори знаем, че руски сепаратисти на 9 и 11 май започват саботажи  и провокации срещу украинското правителство.”

След това кандидатът за украински президент се отправи към външно министерство за среща с дипломат номер 1 на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Срещата е била сърдечна, твърдят запознати. Щайнмайер дори се пошегувал, питайки Порошенко дали му е донесъл от прочутите си шоколади с марката “Рошен”. Тя идва от името на фабриканта – Порошенко. Гостът се извинил, че не се е сетил за подобен жест, но обещал, че ще навакса пропуснатото.

Вместо да се отправи обратно към летището, както беше по програма, Порешнко е поел към канцлерството за среща с Меркел. Двамата са разговаряли на английски език. Гостът е отправил молба към канцлерката да използва влиянието си върху Путин, за да могат да се проведат изборите в Украйна на 25 май. “Тези избори са нашият най-голям и вероятно последен шанс”, изрекъл гостът. Меркел кимнала утвърдително.