Русия изтегли войските си от границата с Украйна, заяви днес президентът Владимир Путин. Той помоли проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат насрочения за 11 май референдум за или против федерализацията

Путин каза това след среща в Кремъл с швейцарския президент Дидие Буркхалтер, който е и ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Като повод за молбата си към федералистите президентът изтъкна стремежа да се гарантират условията за диалог между страните в Украйна. Властите в Киев смятат допитването за незаконно. Същевременно на 25 май в цялата страна трябва да се състоят предсрочните президентски избори. Жителите на бившата съветска република трябва да изберат наследник на сваления през февруари проруски държавен глава Виктор Янукович.

"Постоянно ни казваха, че са притеснени от присъствиетона войските ни по границата с Украйна. Днес те вече не са там, а по местата на редовните си учения, в тренировъчните си центрова", допълтилни Путин.

Русия прати 40 000 солдати в граничните райони малко след свалянето на Янукович.