Извиване на ръце. Това можеше да се чуе днес от две страни в Разград покрай скандала с концесията на стадиона на "Лудогорец". Първо ръководството на клуба в лицето на президента Александър Александров и изпълнителния директор Ангел Петричев даде пресконференция, на която обяви, че с докладната за договора общината опитва да извива ръцете на българския шампион.

В "Лудогорец" не са съгласни с условието всяка година да плащат по 0,5 процента от нетните си приходи на местната власт. Отделно от тях е заложена като минимум сумата от 6656 лв. Също така продължителността на договора е малка - 10 години.

"ЛУДОГОРЕЦ" ГОТОВ ДА НАПУСНЕ СТАДИОНА В РАЗГРАД

Александров и Петричев, както и Кирил Домусчиев в интервюта за няколко медии обявиха, че отборът може да напусне Разград още от март и да не чака лятото, както намекна вчера. Почнаха да се спрягат и стадиони за домакинствата на Козмин Моци и компания - в Търново, Русе, Търговище...

Малко по-късно кметът на Разград Валентин Василев даде пресконференция, на която оповести числа за преведените пари за футбол от 2011 г. насам.

Ето ги по пера:

- 866 761 лв. за детско-юношеската школа на "Лудогорец".

- 417 250 лв. за издръжката на стадиона - газ, ток, вода, парно и т.н.

- 308 858 лв. за инфраструктура около стадиона и ремонтни дейности.

Това прави общо 1 592 869 лв. за около 5 години. Би трябвало да е в реда на нещата, тъй като стадионът е общински. Тук обаче правим едно уточнение - много малко общини в България заделят пари за спорт, а Община Разград не е нито от най-големите, нито от най-богатите.

И това не е всичко. По времето на предишния кмет - Денчо Бояджиев, са осигурени точно 4 милиона лева за станалата историческа трибуна "Моци" на "Лудогорец Арена". През 2014 г. са набавени 3 млн. по програмата "Региони в разтеж". На 19 декември са отпуснати още 1 млн. лв.

Още 1 милион лева общински пари за стадиона на "Лудогорец"

На 11 март 2015 г. Министерски съвет гласува още два милиона за "Моци", а след това Бойко Борисов и министри прерязаха лентата на трибуната, заедно с Кирил Домусчиев и шефа на БФС Борислав Михайлов.

Държавата отпусна още 2 милиона за "Моци"

"Надявам се да продължим да работим добре с ПФК "Лудогорец" и всичко да бъде в рамките на закона, обяви кметът Валентин Василев. - На пресконференцията на клуба не чух някой да казва, че докладната е незаконна. Документите бяха съгласувани в пет министерства. Нека някой от "Лудогорец" дойде и посочи кое е незаконосъобразно и тогава съм готов да преговаряме отново. Няма да оттегля докладната. Тя ще влезе за обсъждане от Общинския съвет в този вариант. И той ще вземе решение."

Градоначалникът допълни, че е утре е поканил феновете на "орлите" на среща, на която лично иска да им обясни процедурата и мотивите си. В същото време запалянковците обявиха по форуми и социални мрежи, че стягат протест пред общината и настояват концесията да се преразгледа.

Според Дарик радио, докладната била пред бламиране. Общинските съветниците сами започнали да настояват решението да се отложи, като се направи нов анализ. На това мнение били трима съветници от "Кауза Разград", а също така 6-има техни колеги от Реформаторския блок. ДПС (също шестима) няма да подкрепи документа. Както и БСП (6-има).

Остават 11-те съветници от ГЕРБ и една независима в 33-членния местен парламент. Само с техните гласове обаче концесията няма да мине.