БЕРЛИН – Мъртво прасе с надпис в червено “мама Меркел” откри  полицията в Лайпциг. Трупът на животното е бил намерен в парцел, отреден за строеж на джамия в северния квартал “Голис”, съобщи днес говорител на полицията.

Вече има издадено решение да започне строеж на храм, който да се ползва от мюсюлманската общност "Ахмадия Джамаат".

Канцлерката е известна в Германия като “Mutti Merkel” (мама Меркел).

Подозренията са, че става въпрос за политически мотивиран акт. Заведено е следствие, което се наблюдава от специализираната Служба за защита на държавата.

Това не е първият позорен акт по повод строежа на джамията в Лайпциг. Когато на 15 ноември 2013 г. стана известно, че ще се гради мюсюлмански храм в квартала "Голис", върху парцела бяха забити на колове пет окървавени свински глави. Пламнаха и кофи за боклук в района.

Денят на гаврата беше петък. Както е известно, това е свещеният ден за мюсюлманите, които пък през живота си не вкусват свинско – смятат прасето за нечисто животно.

Тогава неонацисти организираха протести срещу строежа на джамията. Лидерът на гермаанските социалдемократи Зигмар Габриел заклейми кампанията, а забитите на колове глави окачестви като посегателство срещу цялото общество.

По архитектурен план джамията ще се гради в ориенталски стил и с две 12-метрови минарета. Тя ще може да побира до 100 вярващи. Това свидетелства за сравнително скромен мюсюлмански храм. Строежът трябваше да започне още през 2014 г., но поради протести и размирици това още не е факт.

От ухото на намереното сега мъртво прасе с недвусмисления надпис "мама Меркел" е била отстранена марката. Това явно е било с цел да не се открие собственикът или поне да се затрудни следствието. Възможно е и животното да е било откраднато.

Следствието е заведено срещу неизвестен извършител и за обида на канцлерката Ангела Меркел. Тя явно е станала цел на гаврата заради доброжелателната й политика спрямо бежанците, много от които са мюсюлмани.