Синът на бившия украински президент Виктор Янукович – Виктор Викторович Янукович, написа във фейсбук, че е помагал на пострадалите по време на боевете на 2 май.

Факсимиле от поста на Янукович-син във фейсбук.

„Обвиняваха ме, че финансирам сепаратистите, въпреки че никога не съм го правил. А сега официално заявявам, че помогнах на пострадалите истински ПАТРИОТИ на Украйна. Моля всички, които не са безразлични, да помагат усилено на хората, както това прави Одеската епархия, която започна да събира средства за семействата на загиналите и пострадалите в кървавите събития на 2 май“, четем на страницата на Янукович-младши в социалната мрежа. 

По-долу е дадена и сметката на Одеската епархия, по която се набират средствата.

Преди малко в нов пост Янукович-младши разкритикува онези, които искат „унищожението на своя народ“.

Факсимиле от последния пост на сина на бившия украински президент.

„Сърцето ми се разбива на парчета, когато гледам кадрите от Одеса, Славянск, Краматорск и другите градове на Украйна. Тежко ми е, но съм длъжен да ви обърна внимание, че всеки трябва да познава враговете на своя народ по лице! За да помнят нашите деца и внуци кой е унищожавал цели градове. Позор и презрение заслужава всеки от тези деятели, които се радваха на гибелта на хората, наслаждавайки се на детайлите на тяхната смърт, желаейки унищожението на своя народ – народът на Югоизтока. Смятам за врагове на народа си, тези които опорочават паметта на Георгиевската лента, ордените и медалите (Ордена за слава, Медала „За Победата над Германия“), с които бяха наградени нашите прадеди! Ето онези, които си изтриха краката в нашата памет и нашата история“, пише Янукович-младши.

И добавя списък с линкове към изказвания на различни украински политици, между които украинският премиер Арсений Яценюк (до чието име пише: "Арсений Яценюк, който възнамерява да награждава и дава премии на военните, разстрелващи своя народ"), бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидерът на партия УДАР Виталий Кличко и др. Ето какво казват те в част от цитираните от Янукович-син материали:

          Арсений Яценюк

Арсений Яценюк: „Всички мъже, които днес героично защитават мирните украинските граждани срещу тероризма, които бранят закона и Конституцията на Украйна и участват в антитерористичната операция, ще бъдат запомнени. Това ще се отрази във военните им звания и държавните награди. Изразявам и съоблезнования на семействата и близките на загиналите геройски. Семействата на убитите и ранените войници ще получат финансова помощ от правителството на Украйна."

                      Юлия Тимошенко

Юлия Тимошенко: „Сега Русия се опитва да се разшири в Украйна, наричайки това Югославски вариант, но избивайки хора в терористични операции. В действителност, без да бъде обявена, това е война, приела формата на конфронтация между две части на нашата нация. Това абсолютно не е вярно. Югославният вариант, който иска да представи на света Кремъл, просто не съществува. Има агресия. Но ние можем да се справим“.

                     Виталий Кличко

Виталий Кличко: „За страшните събития в Одеса отговорността е преди всичко на правоохранителните органи. Всички бяха предупредени за възможни провокации. Всички знаеха, че в южните области на Украйна се събират хора за участие в антиукраински акции. Но те не само не ги спряха, а дори, когато боят започна, милицията ги пазеше. Смятам, че трябва да бъдат предприети незабавни кадрови мерки към ръководството на милицията и на областно ниво, и на ниво министерство“.