Президентството на ЕС не възразява срещу намерението на унгарското правителство да организира референдум "за" или "против" бежанските квоти, заяви днес холандският министър на миграцията Клаас Дейкхоф, чиято страна председателства ЕС в момента.

"Всяка страна има правото да организира референдуми. Това изглежда много популярно напоследък по европейски въпроси", каза Дейкхоф на репортерите преди Съвет на вътрешните министри, очевидно намеквайки за предстоящия във Великобритания референдум за оставане или излизане от ЕС.

"Не мисля, че в европейското законодателство има забрана за референдуми", добави той. "Първо, трябва да видим ще има ли референдум, какъв ще е въпросът, какъв ще е резултатът и тогава какво правителството ще донесе обратно на европейската маса".

ЕС взе миналата година две решения за преместване 160 000 бежанци с право на международна закрила от Италия и Гърция в други държави на съюза в рамките на две години. До момента са преместени 497 души (218 от Гърция и 279 от Италия). Държавите пристъпват неохотно към изпълнението на квотите си, някои като Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Унгария и Словакия) открито отказват да се подчинят на решението. Последните две заявиха, че ще го оспорват в Съда на ЕС.

Изпълнението на мерките приети на европейско ниво срещу миграцията днес отново са в дневния ред на вътрешните министри на ЕС в Брюксел.

"Самотните инициативи не ни водят никъде. В този момент единството на съюза и човешки живот са заложени на карта", коментира на влизане в Съвета еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. По думите му Европа изживява "критичен момент" в миграционната криза.

От началото на тази година от Турция в Гърция са влезли близо 100 000 мигранти, страните на север по западнобалканския маршрут и Австрия отказват да ги пропускат, заплашвайки Гърция с хуманитарна криза.

Вчера техните вътрешни министри се срещнаха във Виена в търсене на съвместно решение за спиране на потока. В Брюксел и в Берлин гледат на тази среща с лошо око и продължават да настояват, че са нужни не сепаративни, а общи европейски решения.

"Lone initiatives do not lead anywhere. Right now, the unity of the union and human lives are at stake," Migration Commissioner Dimitirs Avramopoulos said.