Разкриване пред депутатите на договора за доклада на "Аликс Партнърс" за КТБ поискаха депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Те внесоха въпрос към финансовият министър Владислав Горанов, в който търсят детайли за предмета на договора с международната компания, чийто доклад в момента е засекретен, но достъпен за народните представители.

Въпросът към министъра можете да видите тук и тук.

Двамата депутати искат да се разкрие дали са предвидени неустойки по клаузата за конфиденциалност и дали подписването ѝ е съгласувано с Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и Министерство на финансите.

И В ДОКЛАДА НА "АЛИКС ПАРТНЪРС" - ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ Е ИЗТОЧИЛ КТБ

Клуб Z потърси Мартин Димитров за повече детайли по въпросите.

"Най-важното е защо синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете не ангажират международна фирма, която да участва пряко в събирането на лошите кредити. Тоест тя да има пряк интерес да участва в събирането и в зависимост от резулатта да получава възнаграждение. Има събрани пари - има възнаграждение, няма събрани пари - няма, има повече събрани пари, има по-голямо възнаграждение. Това е моделът success fee, който се ползва във финансовите договори. Това отсъства и се питам защо го няма", отговори Димитров, и зададе и следващия според него въпрос - има ли предвидено такова участие, и може ли да го има, но да не е активирано?

На въпрос дали смята, че има нужда от нов доклад с нови цели и условия, депутатът отговори така:

"Това не го изключвам, защото според мен е необходимо много по-мащабно разследване от тук нататък, за да се постигне най-добър резултат в две посоки - едната цел е връщане на част от парите, другата цел е разкриване на виновните лица. Моето впечатление е, че има основание да се мисли за ново официално разследване", като подчерта, че иска да прочете внимателно и детайлно отново цялото разследване, което е от почти 600 страници.

Мартин Димитров подчерта, че е ключово какви въпроси ще се зададат на международната фирма:

"Ако зададем правилните и важните въпроси, ще получим липсващите отговори."

"АЛИКС ПАРТНЪРС": СИНДИЦИТЕ ДА ОБЖАЛВАТ СДЕЛКИТЕ С ПАРИ ОТ КТБ

Димитров разкри, и че се е допитал до експерти в областта по отношение на секретността на доклада - и е получил "много интересен отговор":

"Обикновено клаузата за конфиденциалност е по инициативата на възложителя. Идва логичният въпрос възможно ли е синдиците да са я поискали. Това трябва да го проверим и да видим този договор."

И подчерта, че е за публичността на този доклад, който "Аликс Партнърс" дори са забранили да бъде превеждан.

"Имам много прости аргументи. Ако първият му вариант е даден през септември, оттогава минаха 6 месеца. Фондът за гарантиране на влоговете и синдиците каквото са могли, са направили. Те ако до момента не са изпълнили препоръките в този доклад, няма за кога да го направят. В този смисъл публичността няма да навреди - напротив, аз смятам, че колкото повече хора четат, ще задават правилните въпроси, ще излязат връзки между хора и фирми, които иначе няма да излязат."

Според него това ще даде и възможност на "цялото журналистическо и финансово съсловие също да помага", и ще доведе до разкрития.

Димитров обяви и интересни детайли за делото срещу Фонда за гарантиране на влоговете, по време на което поискали доклада и данните за договора:

"Те на делото казаха, че не са държавен орган, което означава, че не са задължено лице по Закона за достъп до информацията, че държавата няма управленски контрол над тях. И идва логичният въпрос - ако те не са държавен орган, как са класифицирали доклада? Това става от държавни органи."

Накрая обобщи:

"Най-много смисъл има да си платим не за анализи, а за връщане на парите. Да гонят по света, ако трябва, да събират информация, тоест да са ловци, а не анализатори. Аз се опасявам и не искам просто така с лека ръка да бъдат отписани вземанията от КТБ. Има ли ловци?"