Рискът световната икономика да навлезе в рецесия нараства, защото фундаменталните данни остават слаби, показва анализ на Citigroup, съобщава CNBC.

"В момента сме в изключително несигурна обстановка за глобалния растеж и пазарите на активи след 2-3 години на относително спокойствие", пишат от Citigroup, отбелязвайки, че за последното тримесечие на м.г. ръстът на световния БВП е бил изключително слаб - само 2%.

Най-скорошното влошаване на прогнозата е свързано с по-лоши перспективи за развитите икономики начело със САЩ и затягане на финансовите условия навсякъде по света, казва банката.

На фона на слаби фундаментални данни се натрупват притеснения за структурно и циклично забавяне на икономиката на Китай, както и нейният неустойбив валутен режим, задлъжнялостта и нарастващия регионален риск като например възможността Великобритания да напусне ЕС, пише в доклада.

Все пак трябва да се обърне внимание, че Citigroup дефинира глобалната рецесия като ръст под 2%, което се различава значително от стандартната дефиниция за спад на БВП в две последователни тримесечия.

Въпреки това в своя основен сценарий банката не очаква светът да изпадне в рецесия, като прогнозира ръст на глобалната икономика с 2,5% тази година, или 2,2%, ако се окаже, че Китай не измерва коректно макроикономическите си показатели.

И все пак прогнозата на Citi е доста по-ниска от очаквания от Международния валутен фонд ръст на глобалната икономика с 3,4% през 2016 г.