България е започнала действия, чрез които да се задейства наказателна процедура срещу Гърция за недопускане на свободното движение на хора и услуги.

Това заяви пред бТВ транспортният министър Ивайло Московски.

„Проблемът е, че процедурата е прекалено бавна. Приема се, че няма нужда да се задейства. Обмисляме да предложим в ЕС да се създаде нов вид мярка за незабавна реакция при подобни кризи. В момента се обмислят различни възможности“, каза той.

Блокадата на границата ни от гръцки фермери е системен проблем от 2007 г., каза Московски. За този период преките щети за превозвачите ни са 10 милиона лева. Това обаче са само преките загуби, а косвените били много повече.

"Няма реакция за решаването на проблема от ЕС. Блокадите са от едни и същи групи фермери от Гърция в един и същ период от време. Това е осъществяване на тормоз спрямо българските превозвачи", изтъкна министърът.

Московски увери, че не са допуснати ексцесии.

„Но когато шофьорите бедстват, нервите не издържат. Начинът за стачкуване на гръцките фермери е да обърнат няколко трактора, а си почиват в къщите, тъй като живеят с околните села.“

Транспортният министър коментира и критиките, че не му е мястото на границата. Според него един министър трябва да е там, където има и един български граждани“.

Днес около 15 часа главният прокурор на Гърция е наредил да се изтеглят всички селскостопански машини от границата ни.

Московски коментира и думите на Радан Кънев, който го призова да си подаде оставката, тъй като е най-слабият министър в кабинета.

„Щом Радан Кънев ми иска оставката го считам за реклама. Кой е той, аз не го познавам. Той не е компетентен, за да ме оценява. Аз също мога да му дам квалификации, но няма да е възпитано“, каза министърът.