Парламентарната правна комисия започва утре разглеждането на общо 13 законопроекта за промени в Изборния кодекс, съобщи председателят на комисията от ГЕРБ Данаил Кирилов в ефира на БНТ. 

ГЕРБ С НОВ ИЗБОРЕН КОДЕКС - ПО-КЪСА КАМПАНИЯ, ИЗМЕСТЕН ИЗБОРЕН ДЕН

Той коментира и основните промени, които ГЕРБ предлага в своя законопроект. Например идеята да се намали кампанията от 30 на 21 дни.

"Ние смятаме, че това е една положителна промяна, която е в полза на изборния процес, и в полза на възприятието на избирателя. Дългата предизборна кампания в края вече води до умора, не само на политическите участници, но и на избирателя. Той се отегчава, спира да възприема. А всъщност взима решенията на по-ранен етап и не му е необходима толкова дълга кампания. Взели сме за пример повечето европейски държави, където имаме случаи на избирателна кампания, която трае само 16 дни - в Чехия," обясни Кирилов.

Той подчерта, че по-дългата кампания е в полза на ГЕРБ, които имат покритие на всички 31 МИР-а, и логично ще имат повече проблеми с времето от по-малките партии, които концентрират кампанията си само в няколко района.

"Смятаме, че по-краткият срок ще дисциплинира участниците," добави той.

Кирилов коментира и фактът, че електронното гласуване в законопроекта на ГЕРБ е описано като експериментално до 2018 г.

"Ясно ни е, че нямаме техническа възможност да го предложим на следващите избори, не е страх от технологията. Трябва да се проведат процедурите, да се изработи и машинната, и софтуерната част. Гласовете се отчитат, съобразяват се като анализ, но в тестовия период не влизат в конкретното преброяване," обясни той тестовия период.

Топ-юристът на управляващите коментира и възможността машинното гласуване най-после да влезе като активно, след като бяха проведени тестове няколко години:

"Най-абсурдното е, че то остана неанализирано. И сега на с дебатите ще се повтарят пак изначалните тези - колко е удобно, колко е неудобно. Аз подкрепям колегите реформатори и АБВ, но подчертавам, че гласуването с машини не е толкова модерно, колкото си мислят. Ние ще подкрепим това. Тук малко се хиперболизира икономията."

Той държа и да подчертае другата важна промяна - добавянето на нов многомандатен избирателен район, отделно за българите в чужбина.

"Предложили сме откриване на 32-ри МИР. Това ще помогне на българите в чужбина първо да бъдат заинтересовани, второ, ще премахне порока на отнасяне на гласовете от чужбина в местното разпределение на мандатите. И ще подпомогне да няма изкривявания, такива, каквито гледахме на последните избори."