Лех Валенса се втурна в битка да изчисти името си от позора. Някогашният лидер на профсъюза “Солидарност”, носител на Нобел за мир и първият демократично избран президент на Полша категорично отрича да е бил агент на комунистическата тайна служба. Сега той настоява за извършване на международна експертиза на досието му.

Слухове за агентурна дейност се носеха през годините, но Валенса ги опровергаваше, а и нямаше явни доказателства. Преди седмица полицията иззе архив от дома на вдовицата на вътрешния министър от ерата на комунизма Чеслав Ян Кишчак.

Госпожата е имала намерение да продаде ценния архив, но униформените се оказаха по-бързи.

Сред архива бяха открити и две папки, касаещи Валенса. Едната съдържа 90 страници, писани от него, а втората – 279 страници, сътворени от водещия офицер. Там той е записвал доносите на Валенса с агентурно име Болек. От папките става ясно, че агентурната дейност на Валенса е продължила от 1970 до 1976 г.

Всичко това оповести не кой да е, а Лукаш Камински, директор на полския Институт за национална памет. Точно той е натоварен с проучванията на досиетата на някогашната Държавна сигурност.

При откриването на папките Валенса се намираше във Венецуела. На 19 февруари той написа в блога си: “Не съм бил сътрудник на Службата за сигурност, не съм получавал пари, но направих грешка.”

Валенса не посочи каква грешка е сторил, но уточни, че бил дал дума да не говори по темата: “Мъжът, който извърши това, който може да изясни истината, все още е жив и разчитам, че ще го направи.”

“Държа случаят да се изясни от международни експерти. Няма да допусна да спечели трупът на Кишчак”, заяви днес Валенса пред полския тв канал TVN24, цитиран и от „Шпигел”.

Както споменахме, Кишчак е бил шеф на МВР на комунистическа Полша, на негово подчинение е била и ДС.

“Всичко изнесено сега смърди на фалшификат. Обичам Полша и никой не може да ме прогони, нито аз ще избягам”, допълва в днешното си изявление Валенса.

Преди години той дори заведе дело с цел да опровергае слуховете, че бил агент на ДС. През 2000 г. съд във Варшава му даде право, като го оневини. Тогава обаче още не беше открит архивът, съхраняван от вдовицата на Кишчак.