Изпълних мисията си и повече не искам да съм на този пост, заяви изненадващо президентът на Чечня Рамзан Кадиров. Мандатът му изтича през пролетта на тази година. Той е считан за един от най-верните хора на руския президент.

Аз съм пехотинец на Путин и ако ми наредят ще продължа да ръководя района, все пак оставя отворена вратичка за себе си чеченецът. Той даде интервю за "Руската служба за новини". 

ЧЕЧЕНСКИЯТ СИЛОВАК НА ПУТИН

"Иска ли Кадиров да продължава? Не иска. Сега са други времена от икономическа, социална и политическа гледна точка. В отбора имаме по професионални хора. Считам, че изпълних своя дълг", обяви Кадиров. И допълни: "Има отбор, има президент на страната. По волята на Аллах. Аз съм пехотинец. Ако кажат - продължавам да служа. Иначе до свидание - ще се простим".

"Горд съм, че мога да се назова пехотинец на Путин. Горд, че мога да бъда полезен за нашите хора, хората на Русия. Много съм горд от това", заяви прочувствено Кадиров.

После той нападна противниците на Кремъл, този път без да назовава конкретно име. 

КАДИРОВ ЗА ОПОЗИЦИЯТА - ЧАКАЛИ И МАЛОУМНИЦИ

"Говорят разни глупости, задават глупави въпроси за бъдещето на Чечня. Трябвало да бъде отделена. От кого да бъде отделена. Тия дето искат да я отделят, утре ще заграбят Москва. Умните хора това го разбират. А за продажниците, глупаците, измамниците - това е неразбираемо", гневно каза чеченският вожд.

На 9 февруари т.г. в московски ресторант хора на Кадиров хвърлиха торта в лицето на опозиционния лидер Михаил Касянов, бивш премиер на Русия.

КАСЯНОВ НАПАДНАТ В РЕСТОРАНТ

Кадиров не се стърпя и коментира:

"Аз не бих я метнал по Касянов, за да я изхабя. Аз бих изял тортата. Всъщност те не са го ударили. Те са искали да му поднесат тортата. А той се изправил и си ударил главата в нея. Е, той като не може да се защити, как ще защитава цялата държава? Те го замерят и с яйца, а той се крие в гардероба. Не го ли е срам да погледне жена си в очите. Как не го е срам да продава държавата ни на враговете. Жена му трябва всяка секунде да го заплюва в очите с думите: черен дявол".

Първите коментари за интервюто на Кадиров са, че вероятно Путин е решил да го махне, защото вече не му е потребен в този вид. Както е известно чеченският президент няколко пъти с груби думи напада руската опозиция, смята се, че е съпричастен и към убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, но винаги се е ползвал с подкрепата на господаря на Кремъл. Твърде е възможно Путин вече да желае да сложи нов свой човек начело на Чечня, но много по-умерен в приказките и действията си.