Сериозни промени в Изборния кодекс внесе днес ГЕРБ в деловодството на парламента. Разглеждат се детайли по цялата избирателна система, създава се и опцията за експериментално електронно гласуване до 2018 г.

Може би най-сериозна промяна е предложението за намаляване на кампанията от 30 на 21 дни - на практика с една трета. В мотивите се отбелязва, че в много държави от ЕС има по-малки кампании, които позволяват по-малко умора и апатия сред избирателите.

За сметка на това изборният ден ще може да продължава до 21 ч - с един час повече.

Сериозна промяна е и обсъжданата дълго идея всички гласове от чужбина в отделен избирателен район, което ще позволи българите зад граница да гласуват и с преференция - нещо, досега невъзможно, и за което е настоявано от Реформаторския блок.

Сериозна промяна е и добавка към чл. 187, според която печатните и онлайн медии може да отразяват безплатно предизборната кампания на партии, коалиции и инициативни комитети.

Мотивирайки се с решения на Европейския съд за правата на човека и тълкуване на Конституцията, се предлага и затворниците, които не са извършили тежки престъпления, също да могат да гласуват.

ВИЖТЕ НОВИЯ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Описаното в преходните и заключително разпоредби електронно гласуване има разлики с предложения миналата седмица от Реформаторския блок законопроект, но ясно се дефинира, че по тези правила ще се провеждат експериментални онлайн избори до 2018 г., докато предложенията на Блока са за изграждането на електронния вот, който да влезе в сила след това. Тоест, ГЕРБ са опитали предложенията им да не влизат в пряк конфликт с тези на техните партньори.

Пълният текст на законопроекта можете да видите тук.