Собственикът на "Формула 1" Бърни Екълстоун вярва, че неговият приятел Владимир Путин може и трябва да управлява Европа. В интервю за в. "Дейли Мейл" британецът прави доста любипитни изказвания за настоящето и бъдещето на формулата, но също така за политика.

На въпрос дали Бърни все още адмирира руския президент, милиардерът отвръща следното:

"Абсолютно. Той е човекът, който трябва да управлява Европа. Той ще се справи това, което се случва в Сирия. Хубавото е, че той вярва в нещата, които прави. И отстоява позицията си. Много е трудно да го разубедиш. Говоря с него, когато имам нужда от това. Правя бизнес с хора, които гасят осветлението, а не казват на асистента на своя асистент да върши това. Иначе нещата просто не се случват. И преди съм казвал, че не съм почитател на демокрацията."

Путин и Екълстоун се познават добре именно покрай вкарването на Гран При на Русия в Сочи в календара на Формула 1. Руският президент е присъствал на всички стартове в курорта досега и лично е награждавал призьорите.

Екълстоун, който живее с 38-годишната си бразилска съпруга Фабиана, има мнение и за Дейвид Камерън  и евентуалния Brexit.

"Изпитвам симпатии към Дейвид Камерън. Не съм вярвал, че бих, но той прави каквото смята за най-добро за Великобритания в преговорите с Европейския съюз, реди Бърни. - Уважавам това, но аз искам да напуснем Европа. Няма да се отрази на бизнеса ми по никакъв начин. Нито пък на бизнеса на някой друг. Знам какво даваме на ЕС, но не искам нищо в замяна."

Бърни Екълстоун е притеснен за настоящето и бъдещето на най-комерсиалния автомобилен спорт. Той подчертава, че с напредването на възрастта не работи по-малко. Всеки ден е в офиса си до 18-18:30 часа. Докато почнат да го болят очите.

"Не се нуждая от работата, нито от парите. Много от участниците обаче мислят само за това кое е най-добро за тях в краткосрочен план. За повечето хора тук дългосрочният е 2-3 състезания напред. Резултатът от това е, че Формула 1 е по-лоша отвсякога. Не бих похарчил пари, за да заведа семейството си на състезание. Няма начин", откровен е босът.

Той признава, че в момента управлява картел. А картелите са незаконни и неконкурентни, наясно е един от най-влиятелните мъже в световния спорт.

Формула 1 започна на 20 март в Австралия. Сезонът включва 21 състезания.