Очакваният ръст на гръцки туристи през февруари няма да се осъществи заради блокадата на границата ни с южната съседка, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Седмицата" на радио "Дарик".

Днес преговорите за сваляне на блокадата приключихе безуспешно и границата с Гърция остава затворена за неопределен срок. До южната ни съседка пътуват само влаковете, а с автомобил може да се стигне през Македония или Турция.

БЛОКАДАТА НА ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА ОСТАВА

"Надявам се тази ситуация максимално бързо да приключи, защото тя наистина е абсурдна. Със сигурност се отразява и на туризма. Ние имахме предварителни разчети за ръст от Гърция за февруари предвид ситуацията", заяви министърът.

"И двата пазара - и Гърция за България, и България за Гърция, са еднакво важни и е важно да няма блокирани граници. Гърците, които са почивали у нас през миналата година са 980 000, а българите, които са пътували до Гърция и са почивали там са около малко над милион", посочи Ангелкова. 

Ангелкова коментира и предстоящото си посещение в Русия следващата седмица. Тя каза, че това е част от стъпките България да бъде предпочитана дестинация от един от целевите ни пазари за лятото тази година. Министърът обясни, че към момента продължават разговорите с външно министерство за облекчаване на визовия режим с Русия, доколкото членството в ЕС ни позволява.