Първата ракета на България при дамите Цветана Пиронкова загуби с 3:6, 4:6 от 22-годишната испанка Лара Аруaбарена в първи кръг на турнира Mutua Madrid Open с награден фонд 3,671 млн. евро. „Мастърс” турнирът в испанската столица е един от най-неуспешните за Цвети. Българката няма спечелен мач от общо шест изиграни на червените кортове в Мадрид. В предходните си 5 участия, Пиронкова също отпадна още на старта на надпреварата.

Добрата новина е, че вчерашната загуба няма да доведе до спад в класирането на Цветана, тъй като тенисистката ни нямаше точки за защитаване от този турнир и от идната седмица тя отново ще бъде около №43 в световната ранглиста.

По време на двубоя срещу младата испанка, Цвети определено не показа най-добрия си тенис. Една от вероятните причини е, че в тази част от сезона Пиронкова все още не може да намери оптималния си ритъм на игра. На другия полюс пък бе представянето на нейната опонентка. Амбициозната испанка доказа, че „земната” настилка е много подходяща за стила й на игра. Аруaбарена вкарваше почти всяка топка в дълго разиграване и просто чакаше Цвети да сгреши. За съжаление българката оправда очакванията й и не успя да се противопостави на играта на Лара от основна линия.

За най-добрата ни тенисистка следва кратка почивка, след което ще я видим на започващия на 12 май турнир в Рим.