Мариана Метаксинова в впечатляващ стил спечели балканския турнир по боулинг в Прищина в чест на националния празник на Косово (17 февруари). Участваха 33-ма състезатели от 9 страни - Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Словения, Хърватия и Черна гора. Наградният фонд бе 3000 евро.

Мариана Метексинова (Боулинг клуб "Атиа") пое лидерството още в първите четири игри с отличен резултат - близо 230 точки средно. Тя остана първа до края, като във финалната си игра стартира с перфектна серия от 300 точки. Това се постига с 12 поредни страйка (страйк е когато всички кегли са свалени с един удар) в една игра. Подобно нещо се случва рядко и се превърна в атракция в зала Bo Bowling в Прищина. 

Всички състезатели оставиха своите игри и отидоха на пистата на Мариана, за да станат свидетели на постижението ѝ. Перфектната игра на Метаксинова е първа за нея, първа за българка в официално състезание (в това число и в чужбина) и първа за косовския Bo Bowling.

Българите на турнира в Косово. Мариана Метаксинова е най-вдясно.

Веднага след това Матексинова записа още едно впечатляващо постижение - 278 точки, което бе ясна заявка, че е фаворит №1 за титлата.

Друг българин - Калоян Иванов (БК "Страйк маниа"), бе втори след  12-те квалификационни игри с крехка преднина от 2 пина (кегли) пред представителя на домакините Мирсад Сеждиу. На полуфинала Мирсад, подкрепян от родната си публика, отстрани Калоян в една игра. Иванов остана трети и допълни българския успех в Прищина.

В двубоя за титлата Мариана Метексинова не даде никакъв шанс на представителя на Косово - 2:0, и заслужен триумф с рекордните 228,4 точки среден резултат в целият турнир (от 17 игри).

Това е закономерен успех за Метаксинова след близо 4-годишна работа с американския си треньор Джо Словински. Тя получи големия пай от наградния фонд - 1000 евро, 300 за най-добре представила се жена на турнира, и специална награда за перфектна игра - още 300 евро.

Другите две представителки на България в Косово - Марина Стефанова и Цветелина Димитрова от БК "Атиа", останаха съответно на 9-о и 23-то място. Това бе дебют за Димитрова на турнир зад граница.

Надпреварата премина на много високо ниво и перфектна организация.