Аз мога да кажа, че имаме стабилност - няма да се поддадем на никакви предпоставки за дестабилизиране на страната, защото повече от всякога ние се нуждаем от стабилно правителство.

Това бе отговорът на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпрос в студиото на Канал 1 тази сутрин има ли опити да се клати правителството. Първо обаче той отбеляза, че когато всяко управление стартира, определени кръгове от опозициято и от олигархията са срещу него.

След това Цветанов бе запитан да коментира темата за атентата в Турция и верни ли са слуховете, че сирийски бежанец е извършителят му. 

Всеки атентат винаги на първо място създава несигурност у гражданите... Води до определени ограничени права на гражданите. Трябва действително да се покаже сила, но трябва да има и стабилност в службите за сигурност и сектора „Сигурност“, отговори вторият човек в ГЕРБ.

В началото на гостуването си той коментира прекратените обществени поръчки с думите, че правителството показва "ясна политическа воля, че няма да се търпят спекулации".

Премиерът не слага под съмнение процедурите, които са направени и вече са приключени, а просто показа ясна политическа воля, която демонстрира правителството. И тя ще бъде подкрепена от парламентарната група, поясни Цветанов.

Той наблегна, че например за прекратената съвсем в началото поръчка за новите документи за самоличност няма съмнения, но напомни, че такива имало при предишния договор със "Сименс", подписан от ексминистъра Михаил Миков. Цветанов каза, че още тогава експертите на МВР са проперочъли централизирана система за издаване на лични карти (каквато се планира да се направи сега, б.р.), но тогава "се появило лицето Азер Меликов" и принтерите били разположени по региони.

На въпрос какво предстои да се случи по темата с личните карти, той отговори: "Разбира се, че ще има дебати, обществено обсъждане."

Цветанов изрази доволство, че имаме стабилно правителство начело с Бойко Борисов и нарече "клонинги" появяващите се нови групи в парламента.

Хора, които са получили признанието си да бъдат политици и са се възползвали от всички активи на политическия живот на страната - те представляват своите избиратели. Не е лесно да правиш политически проект, особено пък хора, които демонстрират поведение на едни доста добри политически хамеленони и да си мислят, че нещо да могат да направят. Защото на българския избирател вече му омръзна. Трябва системните парти да укрепват, да се доказват и да противодействат на някакви политически явления, заключи той.

На въпрос Радан Кънев ли визира и какво мисли за последните му изяви, Цветанов, който често си разменя остри реплики с лидера на ДСБ, отвърна:

Аз в момента дори не се старая да следя неговите изяви, защото виждам, че той е доста объркан в ежедневните си изяви. За мен е важно, че имаме правителство с министър-председател Бойко Борисов, коалиционно споразумение...

Запитан дали движението ДОСТ на Лютви Местан е клонинг на ДПС, той прогнодзира, че до момента има само декларирани намерения и очаква да не се случи нищо по-различно от товма, което се получи с партията на Касим Дал.

Когато излизаш от основната си майка, няма как да имаш възможностат да направиш нещо много по-различно - въпросът е защо не си го правил досега. Наблюдавахме го тоя процес и 2001 г когато някои се отделиха от СДС от ОДС.