Назначаването на престижен пост в ООН на руски дипломат може за пореден път да покачи напрежението в отношенията между Москва и Вашингтон, пише изданието "Форин полиси".

Русия номинира Сергей Рябокон за директор на отдела на ООН да връзки с неправителствените организации. В момента той работи във външното министерство в Москва и отговаря за връзките с действащите в страната му чуждестранни НПО, предимно правозащитни. САЩ го обвиняват в съучастие в гоненията срещу тези организации, пише "Форин полиси".

Сега Рябокон се конкурира с още двама души за длъжността в ООН, за която е предложен. Това е пост в средното звено на организацията, но е доста важен, изтъкват дипломати. Отделът, за чийто шеф е номиниран дипломатът, е своего рода "антре" за стотици международни обществени организации, на които е разрешен достъп до централата на организацията и до различни конференции за борба с глобалните кризи.

САЩ и много правозащитни организации отдавна са недоволни от бавното и трудно акредитиране към ООН на легитимни обществени групи. така например организацията "Фрийдъм нау" ("Свобода сега" чакала да получи достъп цели пет години. Тя го получила едва след кто САЩ повдигнали въпрока в ЕКОСОК - Икономическия и социален съвет на ООН.

Вашингтон обвинява Сергей Рябокон, че има основна роля в несправедливото обявяване за нежелани в Русия на организации, обвинени, че са заплаха за политическата й стабилност. Сред тях са американският Национален фонд за подкрепа на демокрацията и Американо-руската фондация. Според "Форин полиси" обаче това е дело предимно на правосъдното министерство и главната прокуратура в Москва.

Решението за назначаването на Сергей Рябокон още не е взето, твърдят пред изданието източници на ООН. САЩ обаче информирали останалите страни членки, че Русия и Китай притискат по въпроса зам. генералния секретар, китаеца У Хонбо.

САЩ, Канада и страните от ЕС протестирали пред генералния секретар бан Ки Мун заради възможността Рябокон да бъде назначен. Дипломатите били особено притеснени, че той ще създаде пречки за дейността на организации, обединяващи хора с нетрадиционна сексуална ориентация.

Засега Бан Ки Мун се противи на избора на Рябокон, като изтъква, че такива назначения на средно ниво са работа на заместниците му, твърди "Форин полиси". Самият той навремето е блокирал назначаването на американеца Робърт Епълтън като шеф на вътрешните разследвания в организацията след протест от страна на Русия.

Сега остава да се види дали шефът на ООН ще приложи същия стандарт и срещу Москва.