Държавите от ЕС няма да могат да се заиграват поодтелно с "Газпром" във вреда на общия европейски интерес и сигурността на Съюза. Такава цел си поставя законодателния проектопакет за енергийна сигурност, който Европейската комисия представи днес. Той съдържа решение, според което Брюксел ще гледа и одобрява междуправителствените споразумения на страните-членки, преди те да са ги сключили, за съответствие с правилата на единния пазар.

“ЕС трябва да гарантира по-голяма прозрачност на подписаните между страните членки и държави извън ЕС правителствени споразумения, които са важни за европейската сигурност на доставките на газ, и пълното им съответствие с правото на ЕС. За тази цел се въвежда предварителна проверка на съвместимостта от Комисията”, се казва в нейно съобщение.

“Чрез тази предварителна оценка е възможно да се проверява спазването на правилата в областта на конкуренцията и законодателството относно вътрешния енергиен пазар преди споразуменията да бъдат договорени, подписани и подпечатани”, пише още в съобщението.“Държавите членки ще трябва изцяло да вземат предвид становището на Комисията преди да подпишат дадено споразумение”.

Очаквайте подробности.