Кризата в Сирия няма военно решение. Каквито и прегради да бъдат издигани по границите, екстремизмът ще се разпространява. Светът трябва да смени подхода си с него с културен, образователен, икономически. Да адресира проблемите с изолацията и бедността. Това каза днес в Европейския парламент външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф.

“Трябва да знаем, че сме в една лодка, или ще потънем заедно, или ще плаваме заедно”, каза той пред членовете на Комисията по външни работи на Европейския парламент.

Иран заедно с Русия подкрепят силите на режима на сирийския президент Башар Асад срещу многобройните му противници – от Даеш и свързаната с Ал Кайда Ал Нусра до кюрдските бунтовници и това, което Западът нарича легитимна опозиция на режима.

Иран, който е теократична преобладаващо шиитска република, е главната опора на шиитската групировка “Хизбула” в Ливан, чието военно крило ЕС призна за терористична организация през 2013 година и с която българските власти свързват атентата на летище Сарафово на 18 юли 2012 година, където загинаха петима израелски туристи и един български шофьор на автобус.

ЕС и САЩ неотдавна вдигнаха международните санкции срещу Иран като част от сделката той да съкрати ядрената си програма до нива непозволяващи производство на ядрено оръжие. Оттогава ислямската република е в процес на излизане от международната си изолация, част от който и сегашното посещение на Зариф в Брюксел.