Бившият министър на земеделието (2001-2005) Мехмед Дикме призова в студиото на бТВ да не се реагира прибързано на изявленията, че Турция е забранила достъпа на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

България също е предприемала такива мерки. Дайте да вземем примера с Майкъл Чорни. Суверенитетът на Турция се решава от нейното правителство и тя си преценява кого ще пуска и няма да пуска“, обясни бившият кадър на ДПС.

Той припомни и случая с Румен Петков, на когото бе отказан достъп до САЩ, когато бе министър на вътрешните работи. „Това е дипломатическа практика“, обясни Дикме.

„На този етап няма официално изявление, нека да пробват тези лица и ще видим“.

ДСБ ИСКА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ НА ДОГАН С РУСИЯ И НА МЕСТАН С ТУРЦИЯ

Влиянието на Ахмед Доган в управлението е значително, въпреки че официално партията му е в опозиция, допълни бившият министър.

„Ако влезнем в общините – и то не само на ДПС, и направим една проверка на фирмите, ако влезнем в обществените поръчки на министерствата, ще видим, че там има много фирми, свързани с ДПС. Фирми от т.нар. обръчи на Доган – те не са на Доган разбира се, но той ги контролира“.

Мехмед Дикме призова обществото да не се поддава на пропагандата на бившите агенти на Държавна сигурност, които представят цялата тази история като борба на националния герой Доган срещу турската политика.

Ставаме смешни пред обществото“, каза той при споменаването на Левски.

След което призова директно медиите да внимават на кого дават дума и на каква пропаганда стават съучастници.

„Хайде и вие медиите малко - ако Доган е национален капитал, това не значи, че европейците го приемат за национален капитал или турците го приемат така. Нека си го вардим, като е национален капитал.“

Мехмед Дикме разказа, че представянето на случая по този начин е мероприятие на службите:

То ви беше разпределено в писмен вид, за да може да продължите това мероприятие“, обърна се Дикме към водещия Антон Хекимян, който не отговори на думите му.

Бившият министър обясни скандала между Доган и Местан с „намесата на конкретни фирми в изпълнение на обществени поръчки в регионите“.

„Познавам Доган – при него става дума 99% за пари и икономическо влияние“.

По-късно допълни обаче, че „с всичките му лоши черти, трябва да се признае на Доган, че той има роля за запазването на етническия мир“.

„Дайте да не превърнем конфликта между Доган и Лютви Местан в това да бъде проблем между България и Турция. Ако медиите продължавате да интерпретирате по този начин, вие може да инспирирате конфликт между България и Турция.“

Турската държава очевидно стои зад бъдещата партия на Лютви Местан, коментира още Дикме. Но по същия начин подкрепяла и партията на Касим Дал, която не успя да измести ДПС.

"Бъдеща партия на Лютви Местан едва ли ще прескочи 1%. Как ще влияе Турция през такава партия?“

Според Мехмед Дикме ДПС не може да се развива и съществува без добри отношения с Турция, заради стотиците хиляди изселници и родовите връзки от двете страни на границата.

„Но ако не се намери качествен лидер и някой от триумвирата в момента стане председател, тогава партията на Лютви Местан може да прескочи 4%“, прогнозира на финала Дикме.