Златото леко поевтиня в петък, след като предишния ден поскъпна с 4%, но въпреки това лагородният метал отбеляза седмицата си с най-голямо поскъпване от 4 години, съобщи Ройтерс. В петък спот цените на златото поевтиняха с 1% до $1234,30 за тройунция (31,5 г), но през седмицата се повишиха с над 5%, нещо, което не се беше случвало от октомври 2011 г. От началото на годината металът е поскъпнал с над 16%.

Златото ще изпробва $1260 или дори $1300 през следващите седмици, казва анализаторът от Commerzbank Карстен Фрич.

В петък цените паднаха основно поради поскъпването на долара поради по-добри от очакваните данни за търговията на дребно в САЩ. Но в четвъртък благородният метал достигна цена от $1260,60, което е най-високата стойност за последната година.

Заедно с облигациите и японската йена интересът към благородния метал нарасна, след като инвеститорите започнаха масови разпродажби на акции, основно на компании от финансовия сектор.

Първо Японската централна банка, а тази седмица и шведската  Riksbank продължиха да понижават основните лихви в отрицателна територия, което дава допълнителни предизвикателства пред банките.

Цената на златото беше подкрепена и от все по-малката вероятност Управлението на Федералния резерв да продължи с повишаването на основната лихва.

През последните дни цените на т.нар. активи-убежища като златото рязко се повишиха, след като цените на акциите се понижиха сериозно. Доходността по 10-годишните американски ДЦК падна до най-ниските си стойности от 2012 г., а японската йена поскъпна до 15-месечен максимум спрямо долара. В същото време парите на инвеститорите се насочиха към борсово търгуваните фондове, които инвестират в злато.

През седмицата фючърсните цени на златото нараснаха с повече от 7% - най-висока стойност от 2008 г. Най-големият борсово търгуван фонд, който инвестира в злато - американският SPDR Gold Trust обяви в четвъртък, че е увеличил само за последния ден с 1,99% запасите си от метала до 716,01 тона.

Общият капацитет на осемте най-големи "златни" фонда се е увеличил с 3,8 млн. тройунции (около 119 т) от началото на годината след три поредни години на спад.

В петък среброто поевтиня с 0,4% до $15,68 за тройунция, след като в четвъртък цената му беше достигнала тримесечен максимум от $15,95. Платината загуби 0,2% до $958 за тройунция.