Етичната комисия на Висшия съдбен съвет вчера се е самосезирала по повод изнесените списъци с вложители в КТБ и огромното присъствие на имена от съдебната система там.

Днес Ясен Тодоров, председател на комисията, увери, че ще се сравнят имуществените декларации на всички, които фигурират, и ще се види дали има основания за дисциплинарни проверки.

"Сега, за престъпление в момента не се сещам кой състав на престъпление може да е това“, отговори той на въпрос дали ще сезират и прокуратурата, ако открият големи несъответствия.

СЪДЕБНАТА СИСТЕМА - СТРАСТНО ВЛЮБЕНА В КТБ

На въпрос говорил ли е с двама от вложителите с големи суми – членовете на съвета Васил Петров и Румен Георгиев, той каза, че те са „... така, с достатъчно дълъг стаж“ и че още не е говорил с тях.

Тодоров обърна внимание, че бил впечатлен най-вече от влоговете на други хора, а не магистрати и че медиите насаждали мнение, че КТБ е била любимата банка само на съдебната систеа.

Относно бъдещите проверки Тодоров изтъкна и още една спънка – че с промените на Конституцията именно този вид тестване на интегритета е възложено на Инспектората на ВСС, а пък той още не е окомплектован. И затова всичко засга ще е в Етичната комисия.

Той напомни, че банката е била обслужваща на някои цели магистратури и затова има толкова имена сред вложителите.

Запитан обаче като бивш следовател да коментира - нормално ли е следовател да има 700 000 лв. влог, той отговори, че няма да говори, без да знае произхода на средствата. Всеки можело да е продал нещо, или жена му да има високи доходи.

На въпрос кога очаква резултати, той каза, че няма как да стане „за 3 дни“ и че очаква до месец Етичната комисия да има някакво първоначално становище.

Днес ВСС прие и пакет от мерки по повод препоръките в доклада на Еврокомисията. Те включват както предложения за законови промени, така и анализ на дисциплинарната дейност от последните години, както и съобразяване с евентуалната нова съдебна карта, която да изчисти проблемите с натовареността, а оттам и асестирането на магистрати.

Планът на ВСС ще бъде внесен в Министерския съвет заедно с плановете на другите институции, които имат отношение към слабостите, изтъкнати в Евродоклада.