"Няма какво да се лъжем и трябва да кажем ясно - националният интерес над всичко. Това е реалността днес."

Това заяви днес вицепрезидентът Маргарита Попова, предаде БГНЕС. Тя говори по време на Десетата научна сесия по проблеми на лидерството на тема: „Качества на личността и лидерски практики”.

ПОЧЕТЕН ЗНАК ЗА АХМЕД ДОГАН. ЧАСОВНИК "РИШЕЛЬО" ЗА ДИМИТЪР ИВАНОВ

„В това да проумеем ни помага историята, това знаят просветените хора в нашия живот. Националните неизменни интереси са социалната и духовната ни сплотеност и сигурност. По пътя към националния напредък имаме 3 важи цели-да се въздигнем икономически, искаме благоденствие за народа, искаме духовност, искаме сигурност”, каза Попова.

Според нея имаме нужда от държавност и сигурност повече от всякога в нашия тревожен ден - в регионален и глобален план.

„Полифоничната реалност днес никак не е лесно да бъде опозната, овладяна и да бъде насочена в определена посока. Както казват мнозина изследователи днес, светът се характеризира с високи дози на непостоянство", смята вицепрезидентът.

КАКВА Е ИСТИНАТА ЗА ПАРИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО НА МАРГАРИТА ПОПОВА?

По думите й политическите лидери са призвани да прилагат нови успешни практики, в които предварително можем да съзрем изгледи за успех. Днес ни е необходим живот в реалността, да я погледнем в очите и да направим анализ, да си кажем къде сме в Европа.

„Историята ни е нужна, за да съизмерим способностите за свобода, не за да героизираме и да искаме непременно проекция на героични събития и герои в днешния ден. Трябва да се научим чрез историята да измерваме способностите си днес, да живеем свободно в духовна свобода във всичките й измерения. Чак после след реалността и историята са нужни политическа вола и компетентност, способ да се мотивира обществото да твори блага”, допълни Маргарита Попова.

Тя е убедена, че днес са нужни просветени и почтени хора, които днес наричаме лидери, на които подаваме ръка и награждаваме, за да бъдат във вчера, днес и в утре, защото времето е в нас и ние да бъдем във времето.

"Нужни са ни две важни неща - план на нацията, но не като тези планове и стратегии, които си знаем и пишем по предварителна формула - с увод, изложение и заключение, а човеколюбиво обръщение към народа ни, човеколюбива национална стратегия към народа ни, за да може да си осигурим сигурност и благополучие в развитието на нашата демократична, правова и социална държава.”

Попова смята, че ако не проумеем в какво битие живеем днес, няма начин да се радваме в близък или средносрочен план на никакъв напредък.