През октомври 2012 г. Дисни купи „Лукасфилм“ - компанията, отговорна за най-известната научно-фантастична поредица в света. Българските фенове я знаят под името „Междузвездни войни“.

Сагата, досега от общо 6 филма, започна през 1977 г. С това, което днес се нарича Епизод 4: Нова Надежда. Историята на младия Люк Скайуокър, приказките за легендарните и изчезнали от една далечна галактика джедаи, и най-известния и страшен злодей в киното – Дарт Вейдър, плени милиони по света пред екрана.

До този момент фантастичните филми се третират като детски жанр, а изпълненията са често нискокачествени, и познати само на ограничен кръг хора. Единствено на малкия екран сериалът „Стар Трек“ създава култ, който по-късно се разраства – и продължава до днес.

Но нека се върнем към Междузвездни войни – предварително определен като провал, първият филм от сагата има небивал успех. Следват го следващите два „епизода“ - „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“ през 1981 и 1983 г.

През 80-те и 90-те около филмите се създава един от първите франчайзи в изкуството – историята и вселената на „Междузвездни войни“ бива допълнена от комикси, книги, радиодраматизации, играчки за деца и възрастни. И така до 1999 г., когато Джордж Лукас връща историята към живот с епизодите 1, 2 и 3. Обратният ред – защото не разказва за Люк, Лея и Хан, главните герои от по-ранните филми, а за тези преди тях – и по-точно, израстването на Анакин Скайуокър в Дарт Вейдър.

Новата трилогия, както я нарекоха феновете, понесе много критики, но въпреки това се оказа отново успешна. Старата схема на Лукас, който вече беше създал фирма за игри, спецефекти и книги, се завърна с пълна сила. Десетки автори на фантастика – жанр, на който вече се гледаше далеч по-сериозно – се включиха в новата вълна от романи, комикси и компютърни игри.

Така се създаде една богата допълнителна история, която се нарича „Разширената вселена“ и попълва всички дупки – историята на важни герои, като учителя на Вейдър и Люк Оби-Уан Кеноби, до кратки разказчета за синьото извънземно, което виждаме за няколко секунди в двореца на Джаба Хътянина.

През 2005 г сагата свърши – и като изключим една изстрадала, но въпреки това популярна анимация, „далечната галактика“ сякаш замря. Разбира се, книги, комикси и игри продължаваха да излизат, но истинската маса от фенове имаха интерес, който само големият екран може да поддържа.

Когато през 2012 Дисни купи Лукасфилмс, на всички им стана ясно – най-голямата компания, произвеждаща от години забавление за деца, има сериозни планове.

По-нататък разбрахме и малко за плановете – а те бяха за епизод 7. Действието ще се развива 35 години след третия по нашата хронология, но шестия в „далечната галактика“ „Завръщането на джедаите“. И – изненада – в него ще се завърнат Марк Хамил, Кери Фишър, и Харисън Форд.

Само последният от триото стана световно известен актьор, въпреки че „Междузвездни войни“ е първата му роля. Но в ролите, които новия екип от Дисни им беше отредил – а именно тези от преди близо 30 години – всички ги познават.

Научихме и още нещо – десетките книги и комикси, писани и рисувани за този период в историята на Междузвездни войни, просто вече не са истина. Някои от историите в тези книги бяха наистина интересни, други далеч не сполучливи, но за миг труда на много писатели и художници се превърна в една измислица – дори и вътре във вселената на „Междузвездни войни“. Изглежда странно, но за много фенове това беше голям удар.

Но започвайки работата на чиста дъска, с уговорката, че могат да ползват идеи от „Разширената вселена“, Дисни хем си улесни задачата, хем създаде нови предизвикателства.

Ето какви са те:

1. Знаем, че ще има ново трио от млади герои, а старите ни любимци ще се появят, основно за да предадат факлата на следващото поколение. Но кои ще са тези герои? В книгите, Хан и Лея имат близнаци – дъщеря и син, и трето, по-малко момче. Години по-късно Люк пък се сдобива със син от една героиня, създадена за пръв път за компютърна игра. Лесно би било на Дисни да не се обвързват с вече създадените образи на децата в „Разширената вселена“, но ще е трудно да създадат от нулата герои, които да изпъкнат на фона на Люк, Лея и Хан.

2. Не е ясно и кой ще е новият злодей – трудно е да се запълнят обувките на Дарт Вейдър, с това всички сме наясно. Джордж Лукас не се и опита – в епизод 1 беше мрачният, но неразговорлив червено-черен Дарт Мол, в епизод 2 се появи сякаш от нищото аристократичния граф Дуку, а в епизод 3 – вече известният канцлер, а по-късно император Палпатин. Но новата сага ще изисква наистина силна фигура от Тъмната страна, за да блесне.

3. Цялостната структура – Старата трилогия беше приключение за израстването на един младеж в герой. Новата трилогия – за превръщането на един младеж в злодей. Къде ще е фабулата на „Най-новата“ трилогия? Дали ще става въпрос за издигане до наследството, оставено от Лея, Люк и Хан, или ще видим нещо напълно различно?

4. И накрая, това, което най-много притесни феновете – как леко детинския стил на Дисни, който се показа ясно в поредицата „Карибски пирати“, ще повлияе на вечната сага? Надеждата на всички е режисьорът да послуша достатъчно Джордж Лукас, който е нает като консултант, и да се възползва максимално от завърналите се таланти, например композиторът Джон Уилямс, който създаде епичният саундтрак и на предишните две трилогии.

Както отбелязахме обаче, Дисни имат и няколко предимства:

1. По-добри технологии, от които няма да се възползват. Голяма част от филма ще бъде сниман без компютърна намеса, с 35 мм филм, но концепцията „няма да ползваме компютъра“ означава просто, че ще има много гримьори подръка, а не че няма да се направят нужните редакции, които можем днес. Ускори се доста и процесът на дигитално производство, който в края на 90-те беше изключително скъп и бавен. Сега е просто скъп и бавен.

2. Никакви ограничения по отношение на историята – Дисни могат да я поведат във всяка посока, която желаят, да почерпят най-хубавото от „Разширената вселена“, и да зарежат лошото.

3. Елемент на неизвестност и мистерия – едно от нещата, които в крайна сметка не донесе нужното на епизод 3 през 2005 г. Беше фактът, че всички знаеха какво ще се случи – в последните месеци дори в мното точни детайли. Анакин Скайуокър ще загуби жена си, ще се превърне в Дарт Вейдър, и ще се сбие с учителя си Оби-Уан, двубой, който губи и който напълно го превръща в Тъмния лорд на Сит. Това уби много от ентусиазма на феновете – те вече отиваха да видят как е изпълнена историята, не каква е.

Има още много. И ни очаква още много. Скоро ще ни заливат изтекли снимки, информация за новите актьори – повечето досега са слабо известни – и тук таме ще се прокрадва малко за историята. Но имената, лицата и снимките от сета няма да са най-важното. Най-важното е какво ще стане през 2015 г., когато хората излязат от киносалоните. Може покупката на Дисни да стане поредното „издояване на кравата“ - както го наричат отвъд океана. Или може да стане нещо наистина хубаво.