НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

 

„Революция!“, тръби най-големият портал за новини "Дръдж рипорт" за победата на Бърни Сандър срещу Хилъри Клинтън в Ню Хенпшър.

 

Преди една година Хилъри водеще Бърни с над 40 пункта. Във вторник вечерта тя загуби с 22 на сто. Сандърс си осигури солидна подкрепа,която може да му даде силен инерционен момент и в другите щати, които провеждат ранни избори.

 

„Това, но което сме свидетели тази вечер, е изборно участие, чупещо рекорди и заради това участие, което бих казал, че е огромно, ние победихме“, обяви сенаторът от Вермонт пред ликуващите си поддръжници.

Статистиката сочи, че Бърни е взел 66 на сто от гласовете сред мъжете в Гранитния щат, а Хилъри е получила 32 на сто. Сред жените той е получил 56 на сто, а неговата съперничка – 44 на сто. Сандърс получава голяма подкрепа от 83 на сто от гласоподавателите на възраст от 18 до 29 години, 66 процента от тези на възраст от 30 до 44 г. и 53%  от възрастовата група 45 – 64 години. Той получава подкрепата на 64 на сто от жителите на щата с гимназиално образование и на 60 процента от завършилите колежи. Сандърс има рамо от всички малцинствени групи, с изключение на тези, които получават заплати от над 200 хиляди долара годишно.

 

Бърни обаче изпреварва Хилъри сред регистрираните демократи с малка преднина – 52 на сто срещу 48 на сто. На негова страна са най-заклетите либерали от партията на магарето – 66 на сто, но и умерените – 58 на сто. Хилъри Клинтън призна поражението си, но заяви, че гледа отвъд Ню Хемпшир и обеща да се бори за гласовете на чернокожите, испаноезичните, хомосексуалистите и жените – членове на коалицията, която вярва, че тя ще спечели номинацията на Демократическата партия за президентските избори.

 

„Сега ние пренасяме кампанията в цялата страна“ заяви тя. „Ще се борим за всеки глас във всеки щат. Зная, че имам да свърша определена работа, специално с младите хора“, посочи тя.

Мениджърите на кампанията й, които сега правят дисекция на поражението в Ню Хемпшър, за да намерят защита на слабите места на бившата първа дама и топдипломат на САЩ, имат тежка мисия. Резултатите показаха, че избирателите са предпочели Бърни защото са заложили на кандидат, който е честен и заслужава доверие. Някои от приближените на Хилъри разкриха пред „Ню Йорк таймс“, че са много разтревожени от нейното слабо представяне сред жените избиратели. Г-жа Клинтън има шанс да надвие Сандърс единствено ако спечели гласовете на нежния пол в Южна Каролина и Невада, където ще е следващият тур на дербито.

 

Победата на Бърни срещу Хилъри поражда тревога и заради заплахата да предизвика силно разцепление в Демократическата партия, подчерта „Вашингтон пост“ в коментар за първичните избори в Ню Хемпшър

 

Милиардерът Доналд Тръмп декларира победата си с шаблонния девиз:

 

„Ние ще направим Америка велика отново“. Тържествуващ на сцената, Тръмп развя рижав перчем, заобиколен от семейството си. „Обичам хората. И ще кажа, че в действителност те много ме харесват. Имам толкова много прятели тук и те са специални, специални хора. Така че, Ню Хемпшър: Искам да ви благодаря. Ние ви обичаме. Ще бъдем пак тук много често. Няма да ви забравим“.

Верен на нахъскания си тон Тръмп също заяви:

 

„Ние ще победим Китай и Япония. Ще бием Мекиско с търговия. Ще победим всички тези страни, които взимат толкова много от нашите пари всеки ден. Това няма да се случва повече. Той повтори и някои от другите си любими цели за политическа атака. Сред тях – това, което Тръмп нарича „фалшива статистика на правителството за безработицата, която не съдържа здрав смисъл, отхвърлянето на новото здравно осигуряване „Обамакеър“, защитата на ветераните, укрепването на армията и спиране на незаконната имиграция“. Ще построим стена. Тя ще бъде издигната. Ако искате вярвайте, но това не е нещо трудно“, заяви той.

С друга класическа фраза от речника си Доналд пак си направи реклама:

 

„Ще бъда най-великият президент на САЩ, създаден от Бог. Запомнете това“.

Сегашните и бившите шефове на Републиканската партия го осъждат. Двамата конгресмени на Голямата стара партия в Ню Хемпшир отказаха да го благословят. Консервативният собственик на най-големия вестник в щата направо го нарече „престъпник“ на водещата страница.

 

Доналд Тръмп обаче няма намерение да изчезне от сцената. Напротив. Той има универсалната подкрепа от дясно, но се сблъсква с ледената стена на висшия партиен апарат. Партийните лидери са в паника и се опитват да открият ахилесовата пета на милиардера, за да го спрат. Във вторник вечер опасенията на републиканския елит бяха изразени от бившия шеф на партията в щата Фергус Кюлън: „Отказвам да го подкрепя при каквито и да било обстоятелства. Тръмп е бедствие“.

 

Кюлън сравни Доналд с Пат Бюканън, който през 1996 г. се бореше за републиканската номинация в президентските избори. Бюканън, който е бивш съветник на Ричард Никсън и консервативен радио и телевизионен водещ се бореше с Боб Доул, който имаше подкрепата на партийния елит. Те му даваха рамо, не защото го обичаха, а защото мразеха Бюканън, който разпространи свои снимки с карабина и дрехи на трапер. В партията на слона се страхуваха, че той щял да ги опозори.

 

„Партията успя да спре Бюканън преди 20 години. Сега не е в състояние да стори същото спрямо Тръмп“, призна Кюлън.

Даващите надежда в Айова Тед Круз и Марко Рубио се представиха зле в Ню Хемпшър. Рубио взе по-малко гласове дори от сочения вече за аутсайдер Джеб Буш. Малка е вероятността за тях да обърнат надпреварата в своя полза. Интересен напредък отбеляза Джон Кейсик, който два пъти е бил избиран за губернатор на Охайо. Той обаче събра много наказателни точки с подкрепата си за „Обамакеър“ и няма да се представи така добре в Южна Каролина и Невада, считани за крепости на консерваторите. Губернаторът на Южна Каролина Ники Хейли заяви, че републиканците трябва да се противопоставят на „воят от сърдити гласове“, намеквайки за базата на подкрепа за Тръмп.

 

Шефът на републиканската партия в щата Мат Мур обаче е настроен позитивно и заяви с прагматизъм: „Тръмп организира митинги и привлича тълпи, каквито не сме виждали, което е наистина впечатляващо. Той мобилизира страшно много хора, които ще са ни необходими, за да бием Хилъри Клинтън“.

 

Междувременно тъмните облаци на скандала около електронната поща на Хилъри Клинтън се сгъстиха още повече. Случайно или не, но точно в деня на първичните избори в Ню Хемпшир ФБР за първи път официално съобщи, че тя е обект на разследване. Демократите се опитват да омаловажат евентуалния гръмотевичен ефект, който може да има върху нейната кампания възможно повдигане на обвинение срещу нея за разгласяване на държавни тайни.