На 2 февруари, вторник, от 13 ч, в Гранд Хотел България (гр. София, бул. Цар Освободител № 4) се проведе конференция на тема „Анализиране на исландския модел за превенция на зависимости при деца и младежи и насърчаване на двустранните отношения“.

Конференцията беше организирана от „Сдружение за прогресивна и отворена комуникация“ в партньорство с „Исландски център за социални проучвания и анализи“, ICSA и Дирекция „Публично здраве“, Исландия. В нея взеха участие Йон Сигфусон, директор на „Исландски център за социални проучвания и анализи“ и „Младежта в Европа Фаза 2 – Програма за превенция на зависимостите“, Европейските градове срещу наркотиците (ECAD); Рафн Магнус Йонсон, директор на дирекция Публично здраве, Исландия, Ръководител на държавния проект за превенция на зависимости сред децата и младежите, под егидата на Президента на Исландия; д-р Юри Кацаров, клиничен психолог и специалист по превенция на зависимости; Красимира Чобанова, Началник сектор “Детска престъпност” – ГДНП.

Конференцията имаше за цел да представи добри практики, използвани в Исландия в сферата на превенцията на употребата на наркотици сред деца и младежи. Исландският модел е постигнал най-високи резултати в Европа в областта на превенцията и понижава няколко пъти нивата на употреба на психоактивни вещества сред децата и юношите и съпътстващите рискови поведения на престъпно поведение.

В рамките на конференцията бяха представени данните от проведеното за първи път в България Проучване на корелацията между деца и младежи, употребяващи наркотици и престъпността при непълнолетните. Участниците имаха възможността да се запознаят и с връзката между „твърдостта“ на употребявания наркотик и тежестта на детската престъпност. Беше обърнато внимание върху продължителността на употребата и злоупотребата с ПАВ и тежестта на детските противообществени прояви.

Конференцията предостави възможност за обмен на знания в областта на борбата срещу наркотиците и организираната престъпност между България и Исландия, както и дискусия за Адаптиране на исландския модел в българската среда.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ФОНДА ЗА ДВУСТРАННИ ОТНОШЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНО НИВО ПО ФМ НА ЕИП И НФМ