Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима полицаи от граничния пункт в Елхово към гранично полицейско управление – Свиленград за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа. Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт, съобщават от обвинението.

Участниците в групата са задържани вчера при операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР под ръководството на Специализирана прокуратура.

Обвинение за получен подкуп от 5000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти е повдигнато на Юлиян Узунов.

За участие в ръководената от него организирана престъпна група (ОПГ) за подкупи, обвинения са повдигнати на Стойчо Димитров, зам.-началник на граничния пункт Елхово, Иван Иванов и Евгени Тишков – началници на смени, както и на граничния полицай Маргарит Гьорчев.

Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила“ с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през границата на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти. В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура Юлиян Узунов е в ареста с прокурорска мярка до 72 часа. За него ще бъде поискано задържане под стража. Уточнява се на кои от останалите четирима униформени да бъде поискан постоянен арест и на кои мярка за неотклонение „парична гаранция“.

БГНЕС съобщи по-рано, че арестът е бил като истински екшън филм, позовавайки се на свои източници. Акция започнала късно вчера на околовръстното шосе в митничарския град. Полицаи спрели джип, в който пътувал оперативен работник от управлението, след което го извели от колата и повалили на земята.

Според очевидци над 20 полицейски автомобила са участвали в акцията.