От Брюксел към София и от София към Брюксел - откритите писма и политически декларации по повод кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат зачестяват. 

"Протестна мрежа" днес изпрати писмо до ръководството на АЛДЕ - Алианса на либералите и демократите за Европа, с което моли за официална позиция относно издигането на Пеевски. 

Организацията на протестиращите посочва 14 факта, които евролибералите нямало как да научат от медиите - за имуществото на Пеевски, за заемането в миналото на държавен пост без диплома, за отсъствието му от парламента, за медиите му, които не спазват журналистическата етика, за осуетени разследвания срещу него и т.н.

"Пеевски е символът на мафията, а кандидатурата му – отмъщение срещу гражданския протест", се казва в писмото.

Европейските либерали досега не са изказвали оценка за кандидатурата на Делян Пеевски, въпреки че името му напоследък често присъства в коментарите им.

Преди седмица EurActiv съобщи, че лидерът на либералите в Европарламента Ги Верхофстад се опитал да убеди и водача на листата на ДПС Филиз Хюсменова, и лидера на партията Лютви Местан, да не издигат Пеевски.

АЛДЕ първо отрече пред медиите да е имало такива разговори. По-късно изпрати и официално писмо-отговор до ДПС, което централата на българската партия разпространи.

"Всяко предположение, че г-н Верхофстад се е намесил в избирателния процес по отношение на г-н Пеевски или някой друг, е напълно невярно", пишело в писмото. 

По-рано и Филиз Хюсменова отрече пред медиите твърдението за намеса.

АЛДЕ обаче не се ангажира с позиция по същество за кандидатурата на Пеевски. Сега за това настоява "Протестна мрежа".

"Ние обаче смятаме, че кандидатурата на успелия мъж на 33, който няма нищо официално на свое име, е символ на политическата деградация и фасадната демокрация у нас", пише още в откритото писмо. 

Преди два месеца "Протестна мрежа" внесе сигнал в прокуратурата за "организирана престъпна група" срещу Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. В резултат Сотир Цацаров разпореди данъчни и други проверки на тримата.

Делян Пеевски заема второто място в листата на ДПС и избирането му за евродепутат е сигурно. Той бе избран за председател на ДАНС на 14 юн4 2013 година и това предизвика началото на няколкомесечни протести срещу правителството.