Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНТ срещата на премиера Бойко Борисов с българи в Лондон, която се превърна в една от най-обсъжданите теми в последни дни заради въпросите, които нашенците там зададоха и на които не бе получен конкретен отговор.

ПЪЛЕН ЗАПИС: ТОВА, КОЕТО НЕ ВИДЯХТЕ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ В ЛОНДОН

"Шумна седмица. Няма нищо лошо, когато в публичното пространство с необходимата доза критичност се правят всякакви коментари, обичайно насочени към това, което се случва в кабинета. Единственият проблем е, че понякога появата на такива синтетични истерии пречи на реалната работа. Политиците, освен да говорят, трябва да вършат и работа, особено в правителството.

Аз не съм бил в Лондон. Гледах част от записа и честно казано, не мога да разбера къде е сензацията. Една дама чете от някакъв тефтер или от лист, млади хора задават въпроси, премиерът отговаря, доколкото обстановката в залата предполага възможност да се отговаря. Къде е интригата?".

Това коментира Дончев.

БОРИСОВ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЯГА ОТ ПЕЕВСКИ СЛЕД "МИСИЯ ЛОНДОН 2"

Според него най-голямото изкуство в настоящата ситуация е как да се съчетае стабилността с провеждането на реформи. Дончев изтъкна, че има икономически играчи, на които не им е много удобна настоящата ситуация.

"Когато държавата е силна, когато има усилия да е силна, не всички могат да са доволни. Нормално е в политиката и поради политически интереси, и поради политически емоции не всички да са доволни от това, което имаме", обясни Дончев.

Според него ГЕРБ има най-голям интерес от предсрочни избори.

"Ако следваме чисто политическия интерес, само ние имаме интерес от предсрочни избори, защото може да се надяваме да подобрим резултата, който имаме в момента. И най-голямата ирония в настоящата ситуация е, че ние, от политическа гледна точка, имайки най-голям интерес от предсрочни избори, се явяваме в ситуацията да кърпим стабилността. Това е голяма ирония. А тези, които хипотетично имат доста по-малък интерес и шанс може би да не оцелеят при едни предсрочни избори, си позволяват да дестабилизират ситуацията", обясни Дончев.

Според него "има някакво състезание по опозиционност, което става толкова оспорвано, че чак обхваща част от управляващите".

Дончев коментира и информациите, че ДБГ има голям интерес към министерство на образованието, защото предстои през него да минат 1,3 млрд. лв. по новата операивна програма за образование.

"Пвече от 1,3 млрд. Г-жа Кунева да няма да се разпорежда еднолично и на база спонтанни хрумвания от нейна страна? Цялата система за управление на европейските пари е много сложна. Тя обхваща различни ведомства, структури в Министерския съвет – моята администрация, структури в Министерството на финансите. Това е колективна игра. Никой не може сам да определя къде, с какви пари, какво да бъде финансирано. Така че едно подобно допускане не е чак толкова състоятелно", убеден е Дончев.

Той обясни, че Кунева присъства от много време в българската политика и е напълно нормално да привлича или да става повод за разнопосочни емоции.

МЕГЛЕНА КУНЕВА ИЗБРАНА СЪС 106 ГЛАСА, АМА ДВАМА СЕ ОБЪРКАЛИ