Министерството на финансите на Руската федерация е изпратило снощи официално писмо до 28 големи банки за оферти за услуги за пласиране на държавни облигации. Инвеститори очакваха отдавна Москва да предприеме тази стъпка за търсене заем от финансовите пазари, заради икономическите затруднения, породени от ниската цена на петрола и девалвацията на рублата.

Писмото е предварително и все още не е обявено в какъв размер е търсеният от Москва дълг.

Руските държавни облигации не са включени в списъка със санкции на Запада, но такава сделка не е имало от анексирането на Крим през 2014 година.

Поканени са и три руски банки - ВТБ Капитал, Газпромбанк и Сбербанк КИБ. Международните 25 банки са избрани според размера на участието им на дълговия пазар по данни на Bloomberg.

Ето банките, от които Русия очаква оферти, за да им продаде своите държавни облигации:

Barclays

BNP Paribas

Bank of America Merrill Lynch

Bank of China

Wells Fargo)

Goldman Sachs

J.P. Morgan

Deutsche Bank

Industrial and Commercial Bank of China

Credit Agricole

Credit Suisse

Landesbank Baden-Wuerttemberg

Mizuho Financial

Morgan Stanley

Nomura

Citigroup

Scotiabank

Societe Generale

TD Securities

China Construction Bank

Agricultural Bank of China

HSBC

RBC Capital Markets

UBS

UniCredit

Според Reuters интересът към емисията ще бъде голям, въпреки че размерът ще бъде по-малък от последното пласиране на облигации през 2013 година. Тогава Русия привлече 7 милиарда долара дълг, а според бюджета за 2016 година разрешеният таван е 3 милиарда долара.

Подобна сделка ще покаже, че има пукнатина в политиката на САЩ и Европейския съюз, защото те не могат да контролират дали част от парите няма да се озоват в сметките на юридически лица, включени в списъка за санкции, отбелязва Reuters.

Този риск остава за инвеститорите. И те или ще приемат къде отиват парите им, или пък ще си затворят очите“, е казал инвестиционен банкер пред агенцията.