Троянският манастир от днес вече има нов игумен. Величкият епископ Сионий официално беше въдворен в светата обител от Ловчанския митрополит Гавриил.

Епископ Сионий. Снимка БГНЕС

За избора на Сионий св. Синод съобщи в началото на април. "Да управлява мъдро, с любов и кротост, но и със строгост", пожела на новия игумен митрополит Гавриил.


Браницкият епископ Григорий, който досега ръководеше манастира ще стане викарий на епископа на софийската митрополия.


Троянският манастир е третият по големина в България и заедно с Рилския и Бачковския е от т.нар. ставропигиални манастири (на пряко подчинение на св. Синод). Светата обител има богата история. Известна е и с това, че тук се е укривал Васил Левски. Тук е погребан и патриарх Максим, чийто родно място беше Троян и който беше много свързан с манастира.

През последните месеци обаче се обви в неласкава слава покрай гейскандала, свързан с разкритията на един от вече бившите й вече обитатели.

 "Има много достойни постижения, но и много негативни неща. Непристойното поведение на някои от братята в манастира е тежко не само за църквата, но и за цялото общество", каза днес Сионий пред bTV. 

Не е ясно дали той ще иска ревизия за делата на предшественика си. През последните две години Сионий беше игумен на Лопушанския манастир и направи много за възстановяването му.

През 2009 г. той стана викарий на Видинския митрополит Дометиан, след скандал в Софийската духовна семинария, чийто ректор беще дотогава. Сионий беше проверяван по анонимен сигнал за блудство с 12-годишно момче от семинарията. Св. Синод го оневини напълно и постанови, че липсват "убедителни доказателства по случая", но духовникът предпочете да напусне ректорското място и семинарията.