Вицепрезидентката Маргарита Попова иска да види на президентския пост, който носел "много енергия, в който е цялата традиция и бъдеще на нацията", просветен лидер, непартийна фигура, човек, който няма корпоративни интереси. Това стана ясно от нейно интервю пред БНТ. Попова не уточни дали настоящият президент Росен Плевнелиев не притежава тези качества. Но бе по-конкретна по въпроса, че сегашният държавен глава не я уважава.

„Президентите трябва да се научат да бъдат кавалери и да уважават повече своите вицепрезиденти. Досега не съм видяла това в нито една президентска двойка, включитело и в нашия мандат”, каза Попова.

Индиректно тя нападна Плевнелиев и, че е станал жертва на посредствените служители, които "ходят по коридорите на президентството".

„Всичко смислено, което правя е за този мандат и за този президент, макар че посредствеността внушава друго. В разговор на четири очи съм казвала на президента да държи настрани посредствеността. Сигурно полага голямо старание да го прави, но не знам дали успя”, каза вицепрезидентката.

След което призна, че двамата с Плевнелиев не винаги са на едно и също мнение, но ако си послужела с терминологията на литературата, вицепрезидентът не бил на „Дондуков” 2, за да извайва или доизвайва образа на държавния глава. Предполагало се, че президентът има достатъчно опит, за да може вицепрезидентът му да играе нещо повече от поддържаща роля в институцията.

„Знае се кой е президентът, никой не оспорва решенията му, който и да е президент, включително аз, не ги оспорвам”, обясни Попова, като направи лапсус, наричайки се президент, а не вице.

На конкретния въпрос би ли се кандидатирала за държавен глава, Попова заяви, че такива планове не я занимавали в момента, но „няма нищо неестествено, за който и да било вицепрезидент, да се кандидатира”.

„Нима е ненормално или неестествено един вицепрезидент да има възможност и право, желание и основание да се кандидатира?”, попита тя.

И бе категорична:

„Ако някой ми предложи, ще реагирам разумно”.

Попова повтори и тезата си, че преди да се заемем със съдебната реформа, много по-важно е да постигнем социална справедливост. Тя много добре знаела колко проблеми има в съдебната система, но като част от държавната власт, не било възможно и логично да се полагат грижи само за нея.

Индиректно тя разкритикува реформаторите за това, че „хвърлят в пространството” идеята за промени в 10-15-20 закона, без да казват на хората, че и да бъдат приети, това не означава автоматично, че хората ще получат справедливост.

И след това съвсем целенасочено удари по новата правосъдна министърка Екатерина Захариева:

„На нея ще й трябва много време, за да разбере какъв е точно случаят.”

После вицпрезидентката се опита да обясни:

„Справедливостта е не само буквата на писаното в закона, важен е начинът на прилагане на закона, защото магистратът се ръководи от закона, но се подчинява на закона и на своето вътрешно убеждение. Какво е вътрешно убеждение – това е културата, манталитетът, познанията на този магистрат. И от тях зависи човекът да получи не правдоподобие, а правосъдие. В тоя живот и в тоя свят няма абсолютна истина, тя е относителна”.

Накрая стана ясно, че Маргарита Попова „се чувства много неудобно и се срамува”, защото на колегите й от ВСС им се наложило 10 дена да обсъждат SMS-и и записи на съдийки (по случая „Двете каки”).

„Има упадък на морала, той засяга и съдебната власт. Но се внушава, че това е реформата на реформите и ако тя не се приеме, всичко ще се сгромоляса. Няма такова нещо. Трябват разум и търпение. Промените за добро ще се случват. Изтъркахме понятието реформа”, завърши вицепрезидентката.