Въпреки засиленото полицейско присъствие на карнавала в Кьолн миналата нощ са подадени 22 оплаквания за сексуални посегателства срещу жени, съобщи днес директорът на полицията Михаел Теме. Това са с 13 повече в сравнение с миналата година. Той обаче посочи, че завишената бройка най-вероятно се дължи на факта, че преди жените са се срамували да подават оплаквания в полицията. Това се е променило след посегателствата в Новогодишната нощ срещу представителки на женския пол.

Теме съобщи също, че миналата нощ е имало не само сексуални посегателства, а и изнасилвания. Една от пострадалите е чужденка, другата е германска гражданка. Задържан е 17-годишен, заподозрян в насилието над германката, другият, посегнал на чужденката, се издирва. Арестувният е афганистанец със статут на бежанец. Той първо пребил жертвата си до несвяст, после я изнасилил.

Подадени са общо 224 жалби, 143 от които поради нанесени телесни повреди, а други 23 за кражби на портмонета и мобилни телефони. Грабежите са шест.

При сблъсъците са пострадали 11 полицаи. Задържани са 180 души.

В нощта на карнавала в Кьолн патрулираха 2500 полицаи, в пъти повече от обичайното за минали години. Те бяха подкрепяни от още 350 служители на градската служба по реда - Ordnungsamt. Това не са полицаи, имат униформи и следят спазването на обществения ред – да не се изхвърлят боклуци и битова техника по улиците, контролират домашните животни дали са регистрирани и с платен данък, дали стопаните им почистват след тях и др.

За пръв път тази година край Кьолнската катедрала имаше и специален пунк за жени – Security Point. Там всяка участничка в карнавала можеше да потърси закрила или да подаде оплакване.

Кьолн се слави като столица на карнавала, но той се провежда на територията на цялата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Дюселдорф, Бон и Дуисбург няма регистрирани престъпления, стигало се е само до пиянски свади. В Гютерсло обаче е била изнасилена 24-годишна жена. Задържан е 29-годишният нападател, но още няма съобщения за неговата националност.

В град Херне не се проведе карнавална нощ поради постъпил сигнал за готвено нападение. Жителите получили в пощенските си кутии люти закани на немски и арабски език, споменавали се думи от рода на “неверници” и “Германия избива мюсюлмани”.
“Ние не се страхуваме от атентат, но носим отговорност и не можем да гарантираме пълна сигурност”, заяви организаторът на местния карнавал Рюдигер Пфайфер.

Днес стана ясно, че автор на писмата закани е 46-годишен мъж. По първоначални данни той е психически болен, случаят се изяснява.