В края на мандата си Барак Обама настрои срещу себе си и нефтодобивните фирми и рафинериите. Президентът предлага въвеждането на допълнителен данък върху петрола – всеки барел да се облага с 10 долара, съобщи говорител на Белия дом.

“С данък върху петрола ще сме в състояние да стимулираме иновации в частния сектор, ще намалим зависимостта ни от нефта и същевременно ще инвестираме в екологично чисти енергии, които ще променят бъдещето ни в положителна посока”, се посочва в писмената обосновка на президентството.

И досега имало голяма подкрепа за инвестиции в съвременна транспортна система, но никой не се бил сетил да предложи дългосрочен план за финансиране. Налогът от 10 долара на барел (9 евро), ще се въвежда поетапно в продължение на пет години. Годишните приходи от него се изчисляват на 20 милиарда долара.

Мярката е залегнала в бюджета на САЩ за 2017 г., който предстои да се приеме от доминирания от републиканците Конгрес.

Приходите ще бъдат използвани за инфраструктура, развитие на пътническия транспорт, нови технологии за създаване на самоуправляващи се автомобили, както и за екологични проекти, твърди в. “Политико”.

Целта на Обама била “екологична транспортна система на XXI век”, за която през следващите десет години да се инвестират 300 милиарда долара (268 милиарда евро).

Ако данъкът бъде въведен, нефтодобивните фирми и рафинериите, естествено, ще прехвърлят тежестта върху потребителите.

По груба сметка 10 долара допълнителен данък върху барел би означавало 25 US цента повече за галон (близо 6 евроцента за литър).

Тази точка от федералния бюджет няма шанс да бъде приета от Конгреса, който е доминиран от републиканците, политически опоненти на президента демократ, смятат наблюдатели. Според тях предложението на Обама било по-скоро опит за начало на дебат относно бъдещето на транспортната система в САЩ – ефективна и природосъобразна.

“Не знам откъде да започна. С най-тъпата идея на всички времена?”, написа в туитър милиардерът Боун Пикънс, известен с инвестициите си в нефтопрерабтвателната индустрия.

Експертът по енергетика Джеймс Уилямс нарече идеята “виц”.

Според републиканците от първия си ден в Белия дом Барак Обама бил обявил война на американската енергийна индустрия.