С цветни фрази и много лични обвинения за политически атаки и корупция премина "разпитът", на който бе подложен здравният министър д-р Петър Москов по време на петъчния парламентарен контрол. Горещият дебат беше посветен на дарените от Турция ваксини и се проведе по искане на 65 народни представители от опозицията.

"Добрите намерения не могат да оправдаят нарушенията на правилата и законите", обобщи становището на питащите Жельо Бойчев от БСП.

По думите му първата грешка на министър Москов е, че се е забавил с цели 7 месеца при пускането на първата обществена поръчка за доставка на петвалентните ваксини. След това не се е съобразил и с писменото предложение на единия от производителите да достави известни количества с пряко договаряне. Накрая е нарушил не само българското, но и европейското законодателство, като е внесъл "неразрешени за употреба ваксини от южната ни съседка". Опозицията дори се позова на решението на Върховна касационна прокуратура, според което и двата дарени от Турция продукта не са разрешени за употреба у нас. 

"Ще ви кажа какво мислим за всичко това в ДПС. Мислим за вас като за бивш министър на здравеопазването, г-н Москов. За подобен гаф в други държави се подава оставка", категоричен беше Тунчер Кърджалиев, който директно обвини министъра в лъжа.

Според колегата му Хасан Адемов пък Москов сам е провокирал скандала като е нарекъл "мръсници", "долна" сган" и мошеници" представителите на опозицията, които настояват за повече яснота по въпроса и всячески се опитват да внесат спокойствие сред родителите на малки деца.

"Опитите да излезете като бяла нинджа от всичко това са обречени на провал. Единственото, което можете да направите е да кажете "Аве, Цезаре, нй-новият съветник те поздравява", коментира Адемов, вероятно намеквайки, че Москов би трябвало да последва съдбата на вече бившия образователен министър проф. Тодор Танев, който след освобождаването си стана съветник на премиера Бойко Борисов.

Зад здравния министър застанаха депутати от ГЕРБ, лично председателката на парламентарната здравна комисия и негови съпартийци от Реформаторски блок. 

"Всичко мога да приема. Очевидно е, че няма скверно нещо, което да не бъде произнесено, и няма душа, която да не бъде наранена в името на политическите цели. Но основният ангажимент на държавата и на министъра е да гарантира и да осигури имунизационния календар. Българското министерство на здравеопазването и аз като министър на здравеопазването сме направили това. Това не е повод да се притеснявам или да си търся алиби. Това е повод България да каже, че си е свършила работата. Дали има нарушен търговски интерес? - може би. Дали има административен пропуск? - това е работа на административната прокуратура, но нашето становище е, че няма. Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата, когато държавите около нас не можаха - да, направихме го. И да, това е част от националната сигурност. Затова съм горд и не се притеснявам за пасквилите по свой адрес", защити се самият Москов.

По думите му няма общовалидно европейско решение на проблема с недостига на ваксини, защото той съществува в цяла Европа. В доклад на СЗО изрично се посочва, че доставките на Стария континент са несигурни, и са изброени 8 държави, които са преустановили имунизационните си схеми и вторичните имунизации заради липса на достатъчно количества. Само България и Румъния са цитирани като държавите, които са намерили решение на проблема, без да променят имунизационния си календар. 

За да не се повтаря случката, в края на разискванията всичките 130 депутати в залата единодушно задължиха министъра два пъти годишно - през януари и юли, да представя пред парламентарната здравна комисия подробен доклад за осигуряването на всички ваксини, необходими за изпълнението на Националния имунизационен календар.