Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са предприели действия за обезпечаване на вземанията и запазване на масата на несъстоятелността в общ размер на 7,604 млрд. лв., показва справка, изпратена по искане на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторски блок).

На практика сумата е повече отколкото бяха активите на банката през първото тримесечие на 2013 г. - последният отчетен период преди тя да изпадне в ликвидна криза и последваща несъстоятелност. Тогава стойността на активите ѝ възлизаше на 7,302 млрд. лева.

Но в различните категории се получава припокриване, защото синдикът използва всички позволени от закона способи за събиране и обезпечаване на вземания, поради което в някои от случаите едно и също вземане е било предмет на запорно производство и издаден лист, а в същото време се събира в рамките на универсално принудително изпълнение и/или по реда на Закона за особените залози. Също така едно и също вземане се събира от различни задължени по кредита лица по различен процесуален ред с оглед да се осигури по-голям процент събираемост на дълга, обясняват синдиците.

Не е ясно каква част от имуществото ще бъде възстановена в крайна сметка, защото при последващите обезценки към края на първото тримесечие на 2015 г., когато е наличен последният отчет на трезора, стойността на неговите активи е 1,838 млрд. лева.

От отговора на синдиците става ясно и че те са оспорили 287 прихващания на обща стойност от 303,830 млн. лева.

Ето и графики на различните категории искове, предявени от синдиците, както и тяхната стойност.