Три кратки промени в Закона за културното наследство предизвикаха бурен спор в Народното събрание днес. В крайна сметка управляващите ги приеха на първо четене с 81 гласа "за" и 20 "против", a 14 се въздържаха.

Първа ключова промяна е предложението общините да могат да преценяват какви намеси са допустими по сградите, обявени за паметници на културата. Те ще могат да създават съвети от най-малко трима чиновници с подходящо образование. Досега това бе изцяло в ръцете на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който обаче според вносителите е претоварен заради много малкия си капацитет и понякога становищата по даден обект се бавят с години.

Другата, най-спорна промяна, е също с цел облекчаване на работата на НИНКН - въвежда се принципът на мълчаливо съгласие, според който ако по даден проект няма становище до два месеца след постъпването на документацията, това означава одобрение.

Според единия от вносителите - Красимир Велчев от ГЕРБ, това ще облекчи администрацията и ще намали възможностите за корупция.

"Сега има много случаи, при които докато се получи становище за ремонт, къщата е паднала", заяви той.

"Няма нищо по-лесно от това да мотивираш един чиновник да бездейства и така да получиш мълчаливо съгласие за проекта си. Това ще засили корупцията", възрази обаче депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков.

"Не знам какво става в този РБ. Вие се отричате от това, което правите в РБ. Една от важните Ви реформи са предложения от ваша страна към законопроект за допълнение и изменение на Административно-процесуалния кодекс. Във вашите мотиви пише, че една от важните промени в кодекса е подробната уредба на института на мълчаливо съгласие“, отвърна остро Велчев.

Особено е, че сред вносителите на проекта са не само ГЕРБ, а и депутати от Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Според Лилков обаче тази промяна само ще затрудни процедурата, а и ще позволи всякакви промени да стават с мълчаливо съгласие, метод, който РБ смятат за удачен, но не и в този случай.

"Едно е да дадем мълчаливо съгласие за отварянето на магазин, друго е да дадем такова за намеса в културното наследство", подчерта реформаторът.

Проблемът с промените е, че ще позволяват не само ремонт по "мълчаливо съгласие", но и, да речем, коренна промяна на сградите или дори събаряне.